Hopp til innholdet

Lutefisk slik jeg liker den

Lutefisk lages fra tørrfisk, og behandles med lut i en spesiell prosess. Fisken legges først i bløtt i kaldt vann i fem–seks dager, med daglig skifte av vannet. Etter dette legges fisken i bløt i kaldt vann tilsatt lut i et par dager. Under denne behandlingen sveller fisken til mer enn sin opprinnelige størrelse, samtidig som proteininnholdet reduseres med om lag 50 % – noe som gir fisken dens karakteristiske konsistens. Når denne behandlingen er ferdig er fisken full av lut, har en pH-verdi på 11–12 og er giftig. For at den skal bli spiselig, må den igjen legges i bløt i kaldt vann i 10 dager (Kilde: Wikipedia)

For mange er lutefisk en typisk mat knyttet til julen, men for egen del spiser jeg det gjerne hele året – og som medlem av et lutefisklag er det med høytidsstemning hver gang. Etter å ha laget det relativt mange ganger har jeg landet på følgende fremgangsmåte – og husk at timing is everything…

  • Kok ertestuing slik jeg gjør det
  • Del lutefisk i passe stykker, strø salt over, og sett den kaldt i en time eller to for å trekke ut vannet. Skyll av saltet i kaldt vann før koking.
  • Stek tørrsaltet bacon i terninger på middels varme til det får god farge – når du ser at baconet nærmer seg ferdig, så setter du i gang med resten av prosessen.
  • Parallelt med steking av bacon settes poteten på kok – jeg bruker mandel, og den trenger stort sett rundt 12 minutt trekking. Hjemme damper jeg den i dampovn på 100 grader i 22 minutt – perfekt resultat, aldri sundkokt. Med bruk av dampovn må du starte tidligere med potetene
  • På forhånd har du kokt opp vann med salt (slik at du kjenner saltsmaken godt) i en stor kjele – Jeg liker veldig godt en kjele som for eksempel Høyang polaris fiskekjele. Legg fisken i det kokende vannet, og la den trekke (ikke koke) i 10-12 minutter (litt avhengig av tykkelsen). Trekk bare det som spises i første runde – legg i nytt etterhvert for andre og tredje runde.
  • Lutefisken anrettes med potet (strø gjerne over hakket gressløk, hakket persille – eller tørket), ertestuing, bacon, sennep og tyttebær.
  • Mange vil i tillegg ha brunost, spekk, sirup +++ – for egen del har jeg landet på en enkel klassisk sammensetning av tilbehør.
  • Drikketips til lutefisk

1 kommentar til “Lutefisk slik jeg liker den”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer