Hopp til innholdet

Sausebruning

Sausebruning er kanskje ikke det mest fancy man kan lagge inn oppskrift på – men det er mange som ikke kan/bruker det. Det er latterlig enkelt – her får du det du trenger for å lage en god brun saus.

For meg er sausebruning en helt basis kunnskap som løfter mange matretter. Til jul er det godt å tykne ribbesjyen litt (men bare litt) med sausebruning, men det er også grunnlaget for en god hjemmelaget brunsaus. Sausebruning lager jeg alltid i en stor porsjon som jeg lar bli kald. Etter det deler jeg den opp, vakuumerer, og fryser til senere bruk. Her laget jeg av 200 gram smør og 200 gram hvetemel. Superkjekt når man på julaften har mer enn nok å stri med, og bare kan ta frem ferdig sausebruning til ribbesjyen.

Ingrediensene er ca 1 del smør og 1 del hvetemel

  • Ha smøret i middels varm panne og la det skumme seg ferdig, og bli nøttebrunt. Rør innimellom med en visp
  • Ha i melet litt om litt, og nå rører du hele tiden med vispen. Blandingen skal være så tykk at du nesten ikke klarer å røre rundt – den tynnes etter hvert
  • Fortsett å røre til du ser at blandingen endrer farge, til du kjenner at det lukter litt brent og nøtte/karamellaktig
  • Hvis du nå skal lage en brun saus så sper du herfra og ut med god kraft til ønsket konsistens. Spe litt om gangen og rør klumpefritt mellom hver gang.
  • Hvis du lager for frysing tar du platen av varmen, og tar alt over i en bolle med slikkepott for nedkjøling. Vær obs på at massen er veldig varm!

Det er vanskelig å ta gode bilder av dette, men galleriet under gir forhåpentligvis et inntrykk av prosessen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer