Hopp til innholdet

Solfrid’s Tomatsild – det blir ikke jul uten

tomatsild

Solfrid’s tomatsild har vært obligatorisk julepålegg i vår familie så lenge jeg kan huske. Oppskriften fikk min mor for riktig mange år siden av en kjær og god nabo, Solfrid, som bor på andre siden av veien der hvor jeg vokste opp. Solfrid og mannen har vært solide naboer og gode venner av familien gjennom alle år på Bergseng. Solfrid er riktig så flink med mat, og det er denne oppskriften et rett så godt eksempel på. Det er gjort en liten justering av den opprinnelige oppskriften – hvem som har stått for den endringen vet jeg ikke. Justeringen består i at 7% eddik er erstattet med 35%, og da utelukkende for å få en litt tykkere tomatsaus, og tomatsmaken blir nok også litt mer fremtredende. Tomatsild er, i likhet med kjøttrull og sylteflesk, noe som må være på plass til jul i vår familie.

Hvis du er glad i tomatsild, men aldri har laget den selv – prøv denne oppskriften. Du får en helt fantastisk god tomatsild, og den er veldig lett å lage.

Og du – når du først er inne her, så ta en tur innom nettbutikken her: www.steikegodmat.no/butikk. Her finner du masse gode råvarer, mye bra utstyr, og ikke minst mye fine gaveartikler.


Ingredienser Solfrid’s tomatsild.

  • 1 pakke spekesildfilet – skinnfri
  • 1,5 kork 35% eddik (dette må du smake til på slutten) Opprinnelig var dette 1/2 dl 7% eddik
  • 1 stor løk – jeg brukte 2 små rødløk denne gangen
  • 1 1/2 dl sukker
  • 1 dl soyaolje
  • 1 dl tomatketchup – vi bruker kun Heinz ketchup i tomatsilda må vite 😉
  • 6 hele sorte pepperkorn – her kan du godt være litt raus synes jeg, så om det blir 10 så er ingen skade skjedd
  • 8 hele nellik
  • 1/2 glass pariser sylteagurk

Jeg blir nok fortsatt å finne frem dette gamle kortet håndskrevet av min mor fra den tida man hadde sånne plastkasser med oppskriftskort i.

Hvordan lage et av våre beste julepålegg – tomatsild

  • Sildefiletene kuttes opp i biter litt på skrå av fileten. 7-10 millimeter tykke
  • Ha filetene i en stor balje, og skyll de godt i kaldt vann. Hell av vannet, og fyll rikelig opp med kaldt vann, og la stå kaldt i 18-24 timer. Det skal kun være en veldig, veldig svak saltsmak av silda
  • Bland ketchup, soyaolje, finhakket agurk, finhakket løk og sukker – bland godt slik at sukkeret er oppløst
  • Ha i eddik litt om litt – smak til laken. Skal være litt sånn sur/søt.
  • Ha i sildefiletene, og bland alt forsiktig sammen
  • Blandingen kan gjerne stå noen timer kaldt og trekke smak
  • Ha den ferdige tomatsilda over på fine glass med tett lokk på
  • Og du – hvis du lager dobbel porsjon så får du brukt hele glasset med Pariser sylteagurk – og har du da noen ekstra glass så har du en Steike god gave!

Julebrød med meierismør og raust med Solfrid’s tomatsild – det er julepålegg det…

Steike god mat by Hartz Jørgensen

2 kommentarer til “Solfrid’s Tomatsild – det blir ikke jul uten”

  1. Christine Rugeldal Gabrielsen

    Denne lager vi også hvert år, vi kaller den riktignok Oberstinnesild, men jeg tror oppskriften er nøyaktig den samme.
    Den er nydelig, kan ikke feire jul uten 😊

Legg igjen en kommentar til Christine Rugeldal Gabrielsen Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer