Hopp til innholdet

Steike god Bacalao

Steike god Bacalao

Steike god Bacalao har jeg aldri klart å få skribla ned oppskriften på – men nå skal den endelig bli festa til papiret. Eller kanskje ikke papiret – men i alle fall inn i den digitale bloggen. Og la meg bare si det med en gang – jeg elsker Bacalao med god smak og med litt varme fra chili og hvitløk – denne oppskrifta har det. Mengden her er basert på at du lager den i en kjele på 6 liter – jeg bruker alltid Høyang fiskekjele, og den passer perfekt!.

Bacalao serveres varm, og med focaccia som følge, og det kan gjerne være nystekt! Oppskrift på foccacia finner du her.

Ingredienser Steike god Bacalao

  • 1 kg klippfisk (gjerne ferdig i biter). Fisken vannes ut etter anvisning – de ferdige bitene vannes typisk i 24 timer. Og jeg vil heller ha fisk som er litt for salt enn at den er helt smakløs. Du skal kjenne saltheten i fisken etter vanning, men den skal ikke være mer enn det. For de som bor i nærheten av Harstad anbefaler jeg å prøve med klippfisk fra Den lille klippfiskfabrikken i Kvæfjord – du finner den på matfra.no
  • 1,4 kg potet som vaskes godt. Jeg bruker den med skallet på. Kutt de i passe tykke skiver – 3-4 mm. Jeg bruker mandelpotet. Prøv gjerne med potet fra Elde gård i Kvæfjord – sjekk ut på matfra.no
  • 3 store gule løk. Del løken i 2, og kutt den så i skiver på 3-4 mm. Elde gård i Kvæfjord har også løk – sjekk ut på matfra.no
  • 2 bokser hermetiske hakkede tomater (gjerne med urter)
  • 2 glass med grilla paprika
  • 2/3 glass med tørket Basilikum
  • 2 hele chili med frø. Rød chili er ikke til å bli klok på hva gjelder styrke, men disse var det litt gnist i, og da fikk jeg den styrken jeg ønsket med denne mengden.
  • 1 hel knoll med hvitløksfedd (ca 10 fedd)
  • 4 tomater
  • 2-3 gulrøtter. Kuttes i skiver, 3-4 mm
  • 4 ss tomatpuré – eller nei – ta hele glasset om du vil
  • 2,5 dl olivenolje
  • 2 glass sorte oliven
  • 1 glass grønne oliven
  • Litt paprika med farge til pynt på toppen
  • Fersk basilikum til pynt ved servering

Fisk – Løk – Potet – og så ny runde. Enkelt,- ikke sant?

Steikl god mat

Etter disse 4 bildene som viser de første trinnene så kommer beskrivelsen, og så bildene av resten 🙂


Fremgangsmåte Bacalao

  • Jeg starter med å «brenne av oljen» Ha olje i panna, og varm opp til det ryker bra av oljen. Ta den av platen og kjøl ned litt.
  • Ha 1 boks hermetisk tomat, og drøyt halvparten av hakket hvitløk og chili i. Oljen skal ikke være så varm at dett friteres!
  • Ha i tomatpuré
  • Legg i første lag med fisk, så første lag med løk, og så første lag med potet – Fisk, løk, potet – enkelt…?
  • Krydre godt med tørket basilikum – så langt viser de 4 første bildene..Resten av prosessen kommer i bilder etter dette, og teksten fortsetter etter det igjen…


Fremgangsmåte Steike god Bacalao fortsetter…

  • Ha i 1 glass med grillet paprika i biter, tomatene i skiver, 1 glass sorte oliven i biter, og litt under halvparten av gulroten
  • Så tar du fisk, løk, potet en gang til
  • krydre med tørket basilikum, ha i litt under halvparten av gulroten, og neste et glass med grilla paprika i biter (resten skal til pynt).
  • Ha i den andre boksen med hermetisk tomat, grønne oliven (gjem litt til slutt), og sorte oliven (gjem litt til slutt).
  • Så er det siste runde med Fisk, løk potet
  • Tørka basilikum
  • Pynt med siste rest av grillet paprika, gulrotskiver som er delt i 4, resten av hakket hvitløk/chili, litt oransje og grønn paprika.
  • Bacalaogryta kan nå varmes opp forsiktig til den koker. Ikke kjør på med for høy varme da svir den seg!. Innimellom vrir du på gryta hurtig frem og tilbake (bare noen cm hver vei). Gryta roteres sideveis om sin egen akse, innholdet står i ro, men gryta beveger seg – dermed hjelper du til slik at det ikke svies. Du skal IKKE røre i Bacalaogryta.
  • Når gryta kommer opp på kok pleier jeg å la den koke så mye at du ser at det koker i hele gryta. Skru ned varmen slik at det bare putrer. La koke i ca 1 – 1/2 time. Kjenn på potetene når de er møre.

Noen tips

  • Spar litt fisk til slutt. Denne kan deles i mindre biter å has på toppen som en del av pynten
  • Legg på ferske blåskjell som får dampe med de siste minuttene slik at de åpner seg
  • Pynt med fersk basilikum og/eller oregano på toppen av gryte/bolle før servering
  • Hvis du plages med at gryten brenner seg i bunn – legg skiver med fet bacon i bunnen før du stabler gryten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer