Hopp til innholdet

Brød med spelt og havrekli


Brød med spelt og havrekli er en variasjon på oppskrift jeg har jobbet med en tid nå. Målet var å få til en god oppskrift for å fylle en høy langpanne med 8 små brød. Dette volumet passer godt hjemme hos oss med bare 2 voksne. Det er selvsagt ingen problem å dele deigen opp til 4 store brød. Et lite brød ligger på ca 550 gram etter steking – så totalt ca 4,4 kg brød

Se flere oppskrifter her: Bakverk Arkiver – Steike god mat

Denne oppskriften gir et særdeles luftig, smakfullt, saftig og passe grovt brød. Oppskriften legger opp til godt og vel 70% hydrering (andel væske i forhold til melmengden), men dette kan du endre. Høyere hydrering krever litt mer teknikk for utbaking, og mindre hydrering syns jeg gir et dårligere bakverk. Men som sagt – finn din egen hydrering. Men – som jeg skriver om i neste avsnitt – det melet jeg brukte her gir en deig som ble utrolig spenstig – minnet mye om utbaking av surdeig!

I denne oppskriften brukte jeg Dallagiovanna spesialmel for brødbakst – det gir et kjempegodt resultat. Men om du ikke ønsker å bruke det velger du et vanlig hvetemel. Melet kan du kjøpe her: Dallagiovanna spesialmel for brødbakst

Og du – sjekk bildet av olivenoljekannen. Hvis du. som jeg, bruker olivenolje i mye matlaging og baking – da bør du vurdere denne kannen. Du får en perfekt tynn stråle ut av den – og slipper å grise med å holde en finger over åpningen på flaska. Du kan lese mer om den, og kjøpe den, her: Olivenolje kanne av rustfritt stål, kobberlakkert (0.6L)



Ingredienser brød med spelt og havrekli

  • 1 kg sammalt spelt
  • 250 gram havrekli
  • 1,35 kg Dallagiovanna spesialmel for brødbakst (eller hvetemel om du vil – men prøv spesialmelet en gang…)
  • 1,9 kg vann
  • 30 gram salt
  • 1 pakke fersk gjær – blå Idun
  • Knuste linfrø
  • God olivenolje – ca 1/4 – 1/2 dl


Fremgangsmåte

  • Skyll bollen til kjøkkenmaskinen i iskaldt vann for at den skal bli kald. Hell ut alt vannet
  • Hell 1,9 kg vann i bollen
  • Ha i saltet
  • Ha i ca 30% av melet. Bland alt godt med eltekroken – dette skal bli en litt tykk velling
  • Smuldre inn gjæra i vellingen, og bland den godt inn
  • Ha i resten av melet, og olivenoljen. La deigen elte i ca 20 min
  • Ta ut bollen, dekk med plast og et litt tykt kjøkkenhåndkle.
  • La deigen heve i bollen i ca 45 minutter

Brød med spelt og havrekli
Klar til å settes forsiktig inn i ovnen…

Ferdigstilling av brød med spelt og hvetekli

  • Ta ut deigen, fold den et par ganger. Etter dette deler du deigen i 2 deler som igjen deles i 2 for så å deles i 2 igjen. Med det har du 8 ca like store emner
  • Rull deigemnene litt på benken (kan være lurt med litt vann på benken/hendene, eller olivenolje). Form de til fine små brød, og legg de i 4 rekker med 2 brød i hver i en smurt langpanne med høye kanter (eller noe annet du har). Evt kan du dekke langpannen med bakepapir slik jeg har gjort her.
  • Dekk alt til med plast og klede, men pass på at deigene ikke setter seg fast i noe av det som dekker når den hever!. . Hvis de setter seg fast så vil du risikere at brødene ikke hever skikkelig…
  • Etterhev i ca 45 minutter
  • Spray litt vann over brødemnene, og strø knust linfrø over. Har du ikke linfrø så kan du bruke noe annet – eller la være.
  • Stekes på 200 grader i 45-50 minutter. Se, og bank, på brødene for å sjekke om de er ferdig
  • Ta ut brødene, og sett hele langpannen på rist på kjøling
  • Når brødene har kjølt seg ned, så snur du langpannen forsiktig. Del brødene forsiktig fra hverandre.
  • Sett de på rist og la de kjøle seg ned – ha gjerne et klede over.

Æ si bære – Steike gode brød!


Se her for konsistensen – vent helt til slutt!

Øyo Triangel brødkniv 25,5 cm – Julegavepris!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer