Hopp til innholdet

Asle’s fiskegryte – verdens beste

Verdens beste fiskegryte er selvsagt å ta hardt i, men denne som jeg fikk servert første gang for ca 35 år siden, har fulgt meg som den kanskje beste fiskegryte jeg vet om i hele – i all sin enkelhet. Sei er en fantastisk råvare (har du lite sei, eller er fri så prøv gjerne med f.eks. Torsk), og kombinasjonen med purre, tomat, melk, fløte og ost – helt himmelsk. Hjemme hos oss har dette vært en tradisjon på 1. Juledag siden den gangen for ca 35 år siden…

Ingredienser – ca 6-8 porsjoner

 • 1,5 kg seifilet
 • 4-5 store tomater
 • 3 mellomstore purreløk
 • 1 pakke Norwegia revet
 • Meierismør
 • Salt
 • Ristet sort pepper
 • 4-5 dl H-melk
 • 4-5 dl Kremfløte

Fremgangsmåte

Seifilet kuttes i biter – ca 2-3 X 5-6 cm. Purreløk vaskes og kuttes i skiver (4-5 mm). Tomat vaskes og kuttes i skiver (6-7 mm). Legg lagvis som følger (her 3 lag) fra bunnen:

 • sei
 • Purreløk
 • Sei
 • Purreløk
 • Sei
 • Purreløk
 • Tomat
 • Noen rause klumper med meierismør
 • Revet Norvegia

Hvert lag med sei krydres godt med ristet sort pepper og Maldonsalt (eller vanlig salt…), laget med tomat krydres også med det samme. Sett gryten med folie over i kjøleskapet for å trekke smak – kan gjerne stå noen timer.

Før gryten skal i ovnen helles melk/fløteblandingen (50% av hver) over (bør komme opp til øverste lag med fisk. Toppes med revet Norvegia, og stekes på 175 grader i ca 45 minutt (du ser at væsken putrer og osten har fått god farge). Hvis gryten stekes for lenge kan du oppleve at sausen skiller seg..

Bilder fra prosessen

4 kommentarer til “Asle’s fiskegryte – verdens beste”

 1. Anne Berit Bersvendsen

  En utrolig god og lettvint rett. Har prøvd den med ulike fiskesortet men likte best sei og hyse..takk for super oppskrift

 2. Endelig fant jeg igjen oppskriften! Laget denne for et godt år siden, med torsk. Nydelig! Tusen takk for oppskrift, ungene har mast etter denne siden den gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer