Hopp til innholdet

Julepølse og et gammelt kjøkkenbord

Jeg elsker å gå i forskjellige matbutikker for å se hva de har av spennende mat og tilbehør, strengt tatt er vel matbutikker en av de få butikktypene jeg liker å gå i – men til gjengjeld kan jeg bruke lang tid her… Og på en av mine turer i Harstad sentrum besøkte jeg Mat av Vahl hvor jeg kom over masse fine produkter fra metervare as – og deriblant denne helt utrolig gode julepølse.

Tiden vi går inn i nå er for meg en av de fineste periodene på året, og jeg er skikkelig glad i jula med stemningen rundt det – men ikke minst er det en tid for å reflektere over alt livet har hatt, og har, å by på. Jeg kjenner veldig på at denne tiden i mange år har vært preget av mange snille stunder hjemme hos min mor før hun gikk bort. Vi laget mye mat sammen i mange år nå i november/desember, og selv om hun de siste årene var mest tilskuer så var hun et levende leksikon hva gjaldt mat. Men ikke minst så hadde hun et brennende engasjement for god mat, gode råvarer, og var kompromissløs på råvarekvalitet – og det ble det definitivt ikke slakket på når det nærmet seg jul.

Stundene rundt det gamle kjøkkenbordet for matlaging startet alltid med en god kopp kaffe og noe godt å spise – litt planlegging og prat rundt det vi skulle til med. Når man satt der alle de gangene tenkte jeg nok ikke over hvor mye de stundene egentlig betydde – men etterhvert, og spesielt de siste årene, ble det veldig klart for meg hvor viktig de var.

Samtalene og timene sammen med henne var selve julestemninga for meg. Det å lage kjøttrull, sylteflesk, tomatsild sammen med hun som for meg er selve inkarnasjonen på kunnskapen om Steike god mat har en betydning som det egentlig ikke er mulig å sette ord på. Nå er hun ikke lenger her fysisk, men vi var så heldig at vi kunne ta med det gamle kjøkkenbordet inn i vårt eget hjem – så hun er fortsatt med på forberedelsene hos meg.

Så har vi modernisert bordet med nye stoler fra Naver Collection kjøpt hos Ness & Lind i Harstad – også det ville vært helt i hennes ånd.

Så da var det godt å komme hjem med disse fantastiske julepølsene, for å finne frem egenproduserte medisterkaker fra i fjor i fryseren (jada – oppskrift kommer før jul), lage en helt enkel kålrabistappe krydret med salt og ristet sort pepper, dampe mandel i dampovnen (se kommentar under), og kunne servere en liten forsmak på jul til meg og Lene som ble inntatt på dette gamle bordet- Det var godt, det var mye gode følelser, og ikke minst var det god julestemning.

Ha en fin adventstid.

*Mandelpotet i dampovn. Skrell mandelpoteteten, legg den i brettet med hull på øverste hylle, ha brettet uten hull på nederste, og damp på 100 grader i 22 – 25 minutt. Ta de ut, og la de tørke litt – du har perfekt tilberedt potet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer