Hopp til innholdet

Torsk/skrei og tomat i beter

Torsk/skrei og tomat i beter er laget på selvfiska skrei fra Henningsværstraumen i Lofoten – fisket en gang i April 2020. Men retten kan selvsagt lages på selvfiska torsk – eller torsk fra din egen nærbutikk. Retten er laget med utgangspunkt i flere typer beter, hermetisk tomat, løk og litt til – en alt i ett gryte som er sunn – men ikke minst utrolig god. Og bare så det er sagt – torsken kan selvsagt erstattes med annen fisk – jeg syns bare at tomat, løk og torsk svinger skikkelig..

Og et lite ekstra tips om retten. Når du har spist deg mett så er sjansen stor for at det er grønnsaker of sjy igjen. Kjør det i en blender, og ta det frem en dag eller to etterpå. Kok det opp som suppe, server med en rømmeklatt i, og litt godt brød

Viktig å bruke rester
Skrei torsk og tomat i beter

Ingredienser

Skrei/torsk og tomat i beter

  • 1 pakke beter Änglamark – eller sett sammen litt gulbete, polkabete, rødbete – disse kuttes i terninger
  • 1 pakke Änglamark reddik kuttes i skiver
  • 6-8 røde sølvløk (eller noen små rødløk) i båter
  • 1/2 squash deles i 2, og deles så i halve skiver
  • 8 cherrytomater deles i 2
  • 2 små bokser hermetiske tomater
  • Fersk oregano og/eller timian
  • Saften av 1/2-1 sitron
  • 1 kg skrei deles i skiver på vel en cm – krydres med salt, ristet sort pepper og settes på kjøl for å trekke smak i en halvtime


Til en rett som denne så liker jeg å bruke samme gryte fra jeg starter tilberedningen til retten serveres på bordet. Jeg er veldig glad i DeBuyer oval traktørpanne i karbonstål – den er fin å se til, men mest av alt er det en god panne å steke i (veldig god til karamellisering. Den kan tas rett fra platetoppen og inn i ovnen for baking etter steking, for så å settes rett på bordet. Jeg har flere panner fra DeBuyer, liker de veldig godt – og liker å ta vare på de.

Ha halvt om halvt med smør og olje i pannen. Start med å frese løk og squash til det får litt farge. Ha i betene, og la de frese på god varme til de også blir litt skjerpet. Når alt dette har fått litt farge har du i reddik, og halve cherrytomater. Ha over 2 bokser gode hermetisk tomater og krydre med salt og ristet sort pepper. Sett pannen inn i ovnen som er forbarmet til 225 grader. Bak i ovnen til du kjenner at betene begynner å bli litt mør. Ha i skivene av skrei og en liten neve hakka ferske urter. Bakes i 8 minutter. Ta ut, pynte med litt ferske urter, risle over god olivenolje og strø over litt maldonsalt.

Som tilbehør til denne gryten lager jeg en potet/jordskokk puré.Skrell mandelpotet og jordskokk. Kok forsiktig i ca 11-12 minutter. Ta gjerne dette av platen før potetene er helt gjennomkokt, hell av vannet og la de stå og tørke til de er gjennomkokt og tørr. Mos forsiktig med en stavmikser, tilsett varmet smør/fløte, og pisk godt med en ballongvisp. Krydre med salt og ristet sort pepper – Ikke ha salt i vannet når du koker!. Pynt gjerne med litt urter.


2 kommentarer til “Torsk/skrei og tomat i beter”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer