Hopp til innholdet
Kamkake

Kamkake er et særegent bakverk, og en lokal mattradisjon i KorgenBleikvasslia og Leirskardalen i Hemnes kommune på Helgeland i Nordland. Bakverket er oppkalt etter redskapet som tidligere ble brukt for å lage rutemønsteret som bobler når kamkaken steikes. Frem til 1950- og 1960-tallet ble det brukt kammer av bein eller tre. Fra 1940-tallet ble det tatt i bruk trinser med et eller to håndtak. Trinsene eller kjevlene som lager rutene kalles settarkjevler. Kamkakkjevle/settekjevle lages fortsatt av lokale håndverkere og fås kjøpt i noen husflidsbutikker i Nordland, blant annet på Husfliden i Mosjøen. Jeg tenker at det kan være mulig å modifisere litt på ei trinse man får kjøpt til sirupssnipper, eller skaffe seg en stor kam og gjøre det manuelt.

Og du – når du først er inne her, så ta en tur innom nettbutikken her: www.steikegodmat.no/butikk. Her finner du masse gode råvarer, mye bra utstyr, og ikke minst mye fine gaveartikler.


Dette kjevlet er laget av han som passet ovnen i bakstehuset i Korgen – et kjevle som betyr mye for oss

Opphav til oppskriften på Kamkake

Oppskriften som jeg har brukt er hentet fra Norsk tradisjonsmat, og kommer fra Solbjørg Sandmo, som også baker kamkake i videoen. Det er Solbjørg og ektemannen Jacob Sandmo som har fortalt Norsk Tradisjonsmat om kamkaka og historien. Solbjørg og Jacob bor på Sandmoen gård i Leirskardalen.

Jeg ble kjent med Kamkake for ganske mange år siden da vi har familie som har sit opphav fra Korgen. Det var en riktig stor opplevelse å få være med i bakstehuset hvor noen bakte, kjevla og stod for den delen, mens en av kara passa ovnen og steiking. Den følelsen av å se prosessen og kjenne lukta av vedfyrt bakerovn var nok starten på en drøm om vedfyrt ovn for egen del. Så i år realiserte jeg en mangeårig drøm, og endelig ble ny vedfyrt pizzaovn løftet over taket til takterrassen. Men alle hverken kan, eller vil, anskaffe en slik ovn, så jeg har også stekt de på pizzastål i komfyren på varmluft og grill på «full guffe» – det gikk veldig bra.Ingredienser Kamkake fra Leirskardalen

  • 200 g margarin 
  • 2 l melk (skumma, lett eller hel)
  • 200 g fersk gjær eller tilsvarende mengde tørrgjær (1 pose tørrgjær = 50 gram fersk gjær))
  • 1 kg sikta fint rugmel
  • 2 kg hvetemel

Dette er en stor porsjon – og for stor for en del kjøkkenmaskiner. Hvis en baker ut, og en steker så er min erfaring at deigen blir stående for lenge på benken. Med bakgrunn i ovennevnte anbefaler jeg at man lager 1/2 porsjon – evt 2 ganger 🙂

Fremgangsmåte deig og utbaking

Smelt margarinen og bland den med melk og gjær. Rør inn rugmelet. Tilsett hvetemelet litt og litt. Hold eventuelt igjen litt på hvetemelet, deigen skal være litt løs når du begynner utbakinga. Du kan elte deigen både for hand eller med kjøkkenmaskin.

Start gjerne utbakinga med en gang, deigen trenger ikke å heves først. Bruk litt hvetemel på bakstefjøla, sånn at ikke kaka setter seg fast. Kna deigen godt til den blir god å jobbe med.

Del opp deigen i emner på omlag 30-40 gram. Trill runde emner og kjevle dem ut til de har størrelse omlag som en liten asjett. Tykkelsen er rundt 2-3 millimeter.

Nå må du ta fram kamkakkjevlet eller settekjevlet, som det også kalles. Dette er et lite kjevle med tagger, som lager rutemønsteret i kamkaka. Trill kjevlet tvers over emnet, først den ene veien og så den andre veien, sånn at det dannes et rutemønster.


Kamkake

Så skal kamkakene heves. Legg kakene på brett, og sett dem et lunt sted så de hever godt. Kakene heves omlag en halv time, til overflaten på sida som ligger ned mot brettet blir mykere.

De legges på brett og settes i nærheten av varmen så de hever godt. Det synes ikke så godt, men kamkaka skal bli mjukere på sida som ligger ned mot brettet. Kanskje om lag en halv time.

Steiking kamkake

Etter hevinga skal kamkaka steikes. Tradisjonelt bruker man her ei grue der det er satt inn ei hvelva jerngryte gryte opp-ned, og lagt stein inni gryta. På den måten kommer varmen over steinen. I grua fyrer du med ollerved, altså ved av oretreet, og du fyrer under steinen og på baksida av den. Det gir jevn og god varme uten for mye gnister.

I stekeovn hjemme anbefaler jeg å steke på et pizzastål som du har varmet opp i ca 1 time før du begynner. Ovnen settes på maks varme under oppvarming og steking. I stekeovn er min erfaring at man ikke trenger å rotere under steking.

Legg kamkaka på en steikespade – siden som ligger ned under heving skal vende opp under steking! Skyv spaden inn i ovnen og legg kaka oppå steinen. Kamkaka skal ikke snus underveis i steikinga, men den skal roteres rundt så den ikke setter seg fast. Hvis utbakinga og mønsteret er gjort på riktig måte, vil kamkaka blåse seg opp i rutene. Kamkaka steikes til den får gylden farge og noen brune flekker. Det går fort – omlag 2 minutter!

Avkjøl kamkaka og legg den gjerne i stabler. Kamkaka smaker godt helt fersk, men kan også ligge noen dager til tørking. Da blir den litt hardere og mer holdbar.

Kamkaka kan serveres med smør, ost, syltetøy eller annet pålegg du liker. Som en god kollega fra Helgeland sa her om dagen: Meierismør skåret med ostehøvel og hvitost oppå…

4 kommentarer til “Kamkake”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer