Hopp til innholdet

Biff med mine favoritt poteter

Biff med mine favoritt poteter

Biff med mine favoritt poteter ble et smått magisk måltid. Jeg kjøpte for en tid siden 10 kg storfekjøtt fra en lokal bonde – og for en råvare. Dette skal være storfe som har sett midnattsola – om det har påvirket smaken vites ikke. Retten er relativt enkel å lage, men til gjengjeld vanvittig god.

Forberedelser.

Noe av det viktigste når man lager mat som dette er å få til en god kraft som basis for sausen. Og mitt store forbilde Arne Brimi svarte på spørsmål: Hva er alternativet til god kraft? «Det er ikke noe alternativ» var det korte svaret. Jeg kan være enig med han.

Her startet jeg med å renskjære kjøttet (Mørbradbiff) slik at jeg fikk så fine biffer som mulig. Da er jeg ikke gnien på kjøttet, og sørger for at jeg har litt som jeg kan koke kraft på. Biff stykkene ble krydret med Maldonsalt og ristet sort pepper før jeg gned inn litt olivenolje – på begge sider.

Så det viktigste – koking av litt kraft. Her karamelliserer jeg kjøtt og litt løk – og koker kraft på det i ca 30 minutter (ha lokket på). Skal bare småputre – følg godt med. tillegg kokte jeg ut panna med litt vann etter første steking. Det gikk også i sausen. Kraften kan godt kokes litt inn under nøye overvåking.Fremgangsmåte biff med mine favoritt poteter

Det første jeg startet med var mine favoritt stekte poteter. Følg fremgangsmåten som beskrevet i oppskriften. Jeg laget de denne gang på Pimpernell. Erfaringen med den var at den er litt lettere å kontrollere kongen på enn mandel, og resultatet ble helt magisk.

Så satte jeg i gang koking av kraft, og etter ca 30 minutter silte jeg den. Kokte den litt inn før den ble smaksatt med ca 1 ts sennep, et par tre klyper Maldonsalt og en til to klyper ristet sort pepper. Kraften ble jevnet med brun maisenna til jeg fikk den passe tykk (men ikke for tykk…). Tilsatte som nevnt vannet som jeg kokte ut stekepanna med etter fleste runde med steking av biffene. Og rett før servering hadde jeg i ca 1 ss med smør som ble rørt inn.

Rosenkål renskes for de ytre bladene ved å kutte den et stykke over stilken slik at bladene lett kan tas av. Kok så opp en panne med vann. Ha rosenkålen oppi, og la de fosskoke noen sekunder før de has over i iskaldt vann. Ha så oppi rød stjerneløk i det kokende vannet i ca 10 sekunder før den også has i iskaldt vann. Med denne øvelsen blir det lettere å rense løken. Det gjør du ved å kutte av roten, og så ta av det ytterste laget med skall slik at du har en rød og fin overflate.

Steking og ferdigstilling av måltidet.

Stek biffene i god og varm panne med litt smør i. Sørg for at de får en karamellisert og fin overflate på begge sider. Ta de av varmen og la de få 5 minutters hvile på en tallerken. Rist rosenkål og rød stjerneløk i den varme panna til det får litt farge og blir litt mørt. Ta ut rosenkål og løk av panna og kok den ut.

Nå skal potetene være ferdig, og da er det bare å ferdigstille. Biffene skal på panna, med litt smør, igjen, og nå på litt over middels varme. Jeg legger på de biffene som skal være mest stekt først. Ha i rosenkål og rød stjerneløk for siste gjennomvarming av de også. På slutten har jeg i de biffene som skal være sak jeg liker den – godt rosa. Alt surrer i noen få minutter (du må kjenne etter på kjøttet). Rør inn smør i sausen og anrett.

Hjemme hos meg ble dette en utrolig god biffmiddag. Dommen fra kona var klar: Nydelig og mør biff, fantastisk saus, veldig gode grønnsaker passe stekt, og potetene… Altså de potetene er bare min favoritt. Steike god mat sier jeg :-).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer