Hopp til innholdet

Fiskegrateng slik jeg lager den

Fiskegrateng slik jeg lager den er inspirert av den klassiske varianten jeg er vant til, men også av noen litt mer påkosta varianter. I sum er dette en fiskegrateng som virkelig står seg godt i forhold til at Hverdagsmat er festmat». Fiskegrateng er lett og rask å lage, og også her lager jeg en porsjon som er nok til 4/5 – så her fryser vi halvparten. Fiskegrateng er fin mat å varme opp en dag senere.


Ingredienser i fiskegrateng slik jeg lager den

  • Ca 6-700 gram skrei, torsk eller sei. Her kan du selvsagt bruke rester av lettsaltet fisk, laks, ørret – bare hva du har lyst på
  • 6 dl H-melk
  • Ca 1/2 purreløk skåret i tynne skiver
  • 2 dl makaroni kokt etter anvisning på pakken
  • 3 ss meierismøt
  • 4 1/2 rause ss hvetemel
  • Ca 100 gram revet parmesan
  • Revet mozzarella
  • Griljermel. Eller du kan godt skjære skorper av brød, og kjøre i en liten blender
  • 1/2 muskatnøtt revet
  • 3 gode klyper Maldonsalt, og her MÅ jeg ha 2 god klyper med ristet sort pepper. Jeg ser at mange bruker hvit pepper, og det er sikkert fordi basen er hvit. men ristet sort pepper er bare så mye bedre dere…
  • 3 egg
  • Godt smurt paiform på ca 30 cm

Fremgangsmåte

Kok opp melken forsiktig. Skjær fisken i biter, og la den trekke i melken i 5 minutter. Sil av melken – men den tar du vare på for å lage sausen…

Fiskegrateng slik jeg lager den

Smelt 3 ss smør i en kasserolle, ha i 4 1/2 rause ss hvetemel. Rør til du får en jevning uten klumper. Ta av platen og spe litt om litt med den varme melken. La den koke opp, og småkoke 5-6 minutter. Konsistensen ser du i videoen under.



Ferdigstillelse

  • Bland inn fisk, makaroni, 3 eggeplommer, purreløk og parmesan i den hvite sausen.
  • Krydre med salt, ristet sort pepper og revet muskatnøtt
  • Bland det godt, men vær litt forsiktig slik at fiskebitene ikke går helt i stykker
  • Piske eggehvitene slik at de fastner, og bland forsiktig inn.
  • Ha alt over i en godt smurt paiform på ca 30 cm, strø revet mozzarella på toppen, og griljermel til slutt. Men husk – less is more når det kommer til ost…
  • Stekes på rist i ovnen. 180 grader i 40 minutter. Sett gjerne på høyere varme/grill de siste 5.
  • Serveres med mandelpotet, kokt gulrot og smeltet smør. Bon apetitt.

4 kommentarer til “Fiskegrateng slik jeg lager den”

  1. Hilda Ingeborg Jakobsen

    Hei, og takk for mange inspirerende oppskrifter. Men bare lurer ,- hva er ristet sort pepper ? Ser du bruker det, men aldri hørt om det før. Hvor kjøpes den ?

    1. Hei igjen Hilda, og takk for god tilbakemelding. Ristet sort pepper lager du selv. Som du ser av oppskriftene (f.eks. her på fiskegrateng) så er teksten merket blå og understreket. Dette betyr at teksten utgjør en kobling , som du kan trykke på. Da blir du sendt videre til denne siden: https://www.steikegodmat.no/2020/11/17/ristet-sort-pepper/
      Her finner du en god og enkel fremgangsmåte på å lage ristet sort pepper hjemme hos deg selv. Og tro meg – når du først har smakt det så vil du alltid sørge for å ha det tilgjengelig hjemme. Bare gi meg tilbakemelding hvis du føler noe av dete er uklart, og gjerne også hvis alt er OK.

  2. Hilda- rista sort pepper kommer antakelig med smaksgaranti 😁. Etter at jeg laget det første gang, har jeg aldri sett meg tilbake 😀

Legg igjen en kommentar til Hilda Ingeborg Jakobsen Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer