Hopp til innholdet

Schnitzel av kalv – Wienerschnitzel

Schnitzel av kalv - Wienerschnitzel

Schnitzel av kalv – Wienerschnitzel kan liksom ikke bli feil – det er jo laget av kalv!. Her er vi så heldig at vi rett utenfor byen – dvs i nabokommunen Kvæfjord – har Ottestad gård som driver med kalv og gris. De har utvidet driften gjennom mange år, og siste nyvinning er eget gårdskjøkken og gårdsbutikk. Jeg elsker sånne produsenter som du faktisk kan komme ut til, få se hva de har – og bare la seg rive med i et vell av fantastiske råvarer. Her får du en aldeles nydelig spekepølse av kalv med røkt paprika og chili, verdens beste pastrami og roastbiff av kalv, bacon, kjøttdeig og allverdens stykningsdeler. Og mye mye mer… For de som ikke bor i nærheten så er det mulig å kjøpe kalvekjøttet gjennom matfra.no.

Ingredienser Schnitzel av kalv – Wienerschnitzel

 • Kalv flatbiff, ca 100 gram pr person. Personlig hadde jeg ikke betenkt meg på å bruke ytre/indre filet, – det er jo fritt for sener/trevler det også 🙂
 • 1 boks grønnerter
 • Kapers
 • Ansjos
 • Potet – jeg synes denne retten er best med kokt mandel.
 • Smør/olje til steking
 • Panering: Hvetemel, pisket eggehvite av 2 egg, griljermel
 • Maldonsalt og ristet sort pepper
 • Estragon (kan sløyfes) – jeg syns det er godt med litt finhakket fersk estragon som smaksetting
 • Sitron i båter – garnityr
 • Meierismør og olje


Kjøttet legges i en plastpose og bankes flatt. Ha en plastpose som er stor og god, og bruk gjerne et kjevle, eller en kjele, til å banke. Krydre med maldonsalt, ristet sort pepper og evt finhakket fersk estragon. La de gjerne ligge en time eller to på kjøl for å trekke smak – det funker egentlig godt på all mat…

Skill ut eggehviten på 2 egg

Snitzlene vendes først i mel, så i piska eggehvite og så i griljermel. Legg klar på et fat. Beskrivelsen fortsetter etter bildene…Ferdigstilling

Timing is everything. Her må du time ferdigstillinga slik at schnitzelen, og ertene, er ferdig stekt like før potetene er ferdig. Da rekker du akkurat å koke ut pannen og lage sausen slik at du kan anrette med alt varmt – bare følg de neste trinnene.

Kok mandelpoteter møre i vann – viktig at de er akkurat nok kokt. Jeg har dampovn på kjøkkenet, og damper mandelen i 22-25 minutter alt etter størrelsen. Perfekt mandel hver gang, og ingen er kokt sund… Koker du i kjele så er det bra å la de koke/trekke (såvidt at det putrer) i 12 minutter.

Grønne erter varmes i litt smør, litt vann og litt salt.

Ha 3 ss smør og 3 ss olje i en god og varm panne. Legg i schnitzel og stek på god varme i ca 2 min på hver side – den skal være godt gyllen på begge sider. Reduser varmen og la den få 1 minutt ekstra på hver side. Ta schnitzlene ut av panna. Tilsett 1 dl hvitvin og kok ut panna. La det gjerne koke inn litt. Ha i 2ss smør, og rør inn – ikke la det koke. Du har nå en ferdig saus.

Anrettes på tallerken med potet, en raus ss grønne erter og schnitzel. På toppen av schnitzelen legger du ansjos i en ring g har kapers inni – og noen litt rundt på fatet. Hel sausen forsiktig ved siden

Schnitzel av kalv – eller wienerschnitzel – beviser for meg at hverdagsmat er festmat.

Geir Hartz Jørgensen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer