Hopp til innholdet

Boknafisk med gulrotstuing og bacon

Boknafisk med gulrotstuing og bacon

Boknafisk med gulrotstuing og bacon skal få være noe av det beste jeg vet til middag. Her bruker jeg boknafisk som jeg har laget selv på skrei som jeg i tillegg har fisket selv. Med andre ord full kontroll på hele prosessen. Jeg sier litt om hele veien fra fisken tas opp av havet og til den serveres, så kan du jo prøve å henge boknafisk selv hvis du ikke har laget det før. Boknafisk er utrolig lett å lage selv hvis du får tak i skrei – gjerne i rene fileter. Og så er det så morsomt å ha laget det fra bunnen av 🙂

Så her får du en oppskrift på selve retten, litt om hvordan jeg lager boknafisken, og en liten historie om hvor årets produksjon kommer fra.

Hvor startet det hele?I år gikk turen for å fiske skrei til Stø i Øksnes Kommune i Vesterålen. Stø er ei flott fiskerihavn helt på nordspissen av Langøya i Vesterålen. Havna har fine forhold med moloer, kaier og fiskemottak. Vi leide kaiplass fra Øksnes Havn, og fikk der plass ved en flytebrygge med landstrøm. Så der lå vi med Oline når vi ikke var ute på fiske – og for det meste fisket vi skreien helt ut mot eggakanten ca 15 nautiske mil nord nordvest fra stø. Det vil si at vi fisket på ca 70 – 120 meters dyp, og litt lengre ut går det bratt ned til over 2000 meter. Storhavet er rett ut, og det er en smått mektig opplevelse i fint, som dårlig, vær. Vi fikk oppleve begge deler, og fikk rett godt med fisk. Vi hadde med oss hjem godt og vel 250 kg sløyd fersk Skrei.

Hvordan lager så jeg boknafisk av skrei?Å lage din egen boknafisk er enkelt – så enkelt at dette kan alle fikse. Jeg har kjøpt meg et ferdig laga tørkeskap som er satt opp i carporten hjemme. Dette kan henges opp slik at når det ikke er i bruk så hektes det ned av veggen og settes inn i uteboden. Dette bør være sånn plassert at du får god trekk (det er ikke mulig her hos meg). I år hengte jeg opp to og to fileter i lag – og da filet med skinnet på – og fileten er beinfri!. Filetene syes sammen med en litt tykk hyssing og en stoppenål ut mot sporen – skinn mot skinn. Henges så på hver sin side over en stang i toppen av skapet slik at når de henger så er de litt fra hverandre. Boknafisken trenger ca 12 dager normalt før den er ferdig (avhengig av tørk), og når jeg tar den så er den akkurat så tørr utvendig at jeg (med litt hjelp av en kniv) klarer å dra skinnet av filetene. Renskjær så stykkene og vakuumer de. Enkelt, og du har sørget for at Hverdagsmat er festmat. Noen liker å la fisken ligge litt i salt før de vasker av og henger den.

Ingredienser ca 2 porsjoner.

 • Ca 320 gram boknafisk i pene små stykker. Fisken vannes ca 1 døgn i kaldt vann i kjøleskap. Går også med kortere tid.
 • 2 store gulrøtter
 • 1 stykke tørrsaltet bacon – ca 250 gram
 • Mandelpoteter
 • ca 1 1/2 ss hvetemel til hvit saus
 • ca 1 1/2 ss meierismør til hvit saus + litt til steking av bacon
 • H-melk
 • Hel muskatnøtt
 • Maldonsalt
 • Ristet sort pepper

Fremgangsmåte boknafisk med gulrotstuing og bacon.


 • Jeg starter med å skrelle 2 store gulrøtter som jeg deler i 4 på langs, og så kutter i passe tykkelse (ca 1 cm). Disse kokes i lett saltet vann i ca 5 minutter, hell av vannet, og ha over i en skål. La stå til du lager resten.
 • Baconet kuttes i fine terninger som has over i en god og varm panne. Stekes litt uten smør først, men så har du i et par ss meierismør, og bruner baconet til det har fått fin karamellisering – men ikke tørt og hardt!
 • Kok opp en stor kasserolle med godt saltet vann til boknafisken. Når du smaker på vannet etter at saltet er løst opp skal du kjenne mye smak av salt (dette siden fisken ikke har salt i seg).
 • Sett mandelpotetene på kok.

Ferdigstilling boknafisk med gulrotstuing og bacon

 • Smelt 1 1/2 ss meierismør i en kasserolle, ha i 1 1/2 ss hvetemel, og bland godt med en visp. Spe forsiktig med H-melk, og la koke opp mellom hver gang. Spe til du har en tykk hvis saus. Krydre med Maldonsalt, ristet sort pepper (mange oppskrifter sier hvit pepper, men det er etter min mening kun for fargen) og ca 1/4 muskattnøtt fint revet. Smak til. Ha i gulrøttene, bland, og hold varm.
 • Legg fiskestykkene i kjelen med godt saltet van, Kok opp, og la fisken trekke ca 10-12 minutter.
 • Varm opp baconet
 • Anrett på tallerken med potet, gulrotstuing, stekt bacon, og ha over litt baconfett. Pynt med tørket eller fersk gressløk. Nyt!

Boknafisk med gulrotstuing og bacon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer