Hopp til innholdet

Godt pisket smør

Pisket smør

Godt pisket smør har sikkert mange av oss opplevd å få servert ute på restaurant. Der får man gjerne en skål med godt brød, og så en liten skål med en variant av et godt/pisket smør. Og jeg har opplevd noen ganger at vi formelig går bananas i brødkurven og smørskål, og fort må be om en runde til med både brød og smør. Når jeg begynte med baking av surdeigsbrød så var en av de første reaksjonene hjemme – Åhhh dette brødet skulle vi hatt sånn piska smør til – sånn som vi får når vi spiser ute. Som tenkt – så gjort. Jeg kontakta en av Steike god mat sine følgere, og fikk tips til hvordan dette skulle gjøres, så da blei det oppskrift.

Men hva er det som skjer når du lager det som her. For det første så er det slik at skal du lage ekte smør selv så bruker man ett rent meieriprodukt – fløte eller rømme. Rømme gir en litt syrligere smak – jeg anbefaler deg å prøve begge for å finne ut hva du liker best. For å lage smøret pisker du det helt til at fettet (smøret) skilles ut fra kjernemelken. Egentlig fryktelig enkelt, men like fullt veldig godt. Kjernemelken som du får skilt ut er veldig næringsrik og den kan du gjerne bruke i bakst – den inneholder proteiner, laktose og enkelte vitaminer og mineraler.

Fremgangsmåte godt pisket smør

Jeg lager av 3 pk Rømme eller fløte – det gir ca 3-400 gram rent smør til slutt. Og da bruker jeg seterrømme eller kremfløte. Det hele starter med at du pisker fløte/rømme til det blir krem – og fortsetter å piske videre. Til slutt vil som sagt fettet skille seg fra kjernemelken – bruk sprutdeksel (elle et håndkle over) da det på slutten fort skvetter litt kjernemelk…Hele denne prosessen tar ca 5 minutter, og underveis bør du følge med når det nærmer seg at det skilles. Jeg stopper litt underveis og drar ned kremen/massen i bunnen av bollen, og når det nærmer seg at fettet skilles ut vil du se at blandingen blir kornete og våt. Da er det rett før… Når fettet klumper seg rundt vispen er prosessen egentlig over, og hvis du da kjører maskinen videre på full fart så skvetter det kjernemelk i alle retninger. Av denne grunn er det greit å vite hvordan det ser ut like før du er ferdig.

Når fettet er skilt ut så siler du alt – ta gjerne vare på kjernemelken og bruk den i bakst. Smørklumpen er nå klar til vask. Bruk gjerne et kjøkkenhåndkle rundt smørklumper for å presse ut den siste resten av kjernemelk.Ferdigstilling av godt pisket smør

Smøret skal nå vaskes. Jeg skyller det godt under rennende kaldt vann, og legger det så over i en bolle med rent vann. Kna smøret i det rene vannet for å få ut restene av kjernemelken. Skift vann og gjenta. Dette må du gjøre et par tre ganger til vannet forblir rent.


Når smøret er vasket rent for kjernemelk tilsetter du salt. Jeg bruker en klype maldonsalt eller to som jeg knuser fint før jeg har det i smøret. Elt smøret til saltet er jevnt fordelt. Nå har du et smør som er helt nydelig på en fersk skive – gjerne som en starter før middagen serveres, som følge til en salat, eller rett og slett der hvor du syns brød passer til.

Lag din egen versjon av smøret

Jeg liker smøret veldig godt slik som det er etter at du har skilt det ut. Men det er veldig enkelt å lage en smaksatt variant av det. Det mest vanlige er kanskje hvitløkssmør, men jeg tenker at smøret gjerne kan smaksettes med en eller flere av følgende ingredienser:

Pisket smør

Alternativt kan du lage en skikkelig luksusvariant – pisket smør. Dette lager du med å la det smøret du her har laget stå på benken (gjerne natta over) slik at det er helt mykt. Hvis du har totalt 300 gram, så tar du ut 100 gram (1/3) som du smelter i en kjele, og lar koke (forsiktig med varmen) til det bli lysebrunt – se bilde under. La det bruna smøret kjøles ned til romtemperatur, og pisk det luftig. Pisk så den andre delen av smøret (200 gram) hvitt i kjøkkenmaskinen, og bland inn det brunede smøret litt etter litt til alt er blandet. Smak til med salt og ristet sort pepper, og evt en liten skvett sitronsaft. Du kan selvsagt også tilsette finhakka ferske urter ved servering.

Se mer etter bildet…Oppbevaring

Det rene smøret kan oppbevares i kjøleskap i 2 uker – kanskje opp mot tre. Du kan også pakke smøret i små posisjoner og fryse det. Det sies at varigheten i fryser er ca 2 måneder, men hvis du vakuumpakker det kan du oppbevare det lengre. Et godt tips er å rulle smøret til en pølse som pakkes inn – så kan du bare kutte av så mye som du trenger når du tar det fra fryseren. Smøret er såvidt enkelt å lage at det i og for seg ikke er noen grunn til å lage det opp i store mengder, og setter du det på bordet sammen med nybakt brød så varer det ikke lenge….


4 kommentarer til “Godt pisket smør”

  1. Kristin Straume Vivoll

    Da er påske smøret på 2-do lista 🤩🐣 Smører heller surdeigsbrød enn ski 😜 (p.s har felleski)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer