Hopp til innholdet

Fiskesuppe på min måte

Fiskesuppe på min måte

Fiskesuppe på min måte er en enkel, og 100% sikker, fremgangsmåte for å lage verdens beste fiskesuppe. Oppskriften du får her er en helt enkel variant, men på slutten av oppskriften gir jeg deg tips om noen ingredienser som du kan ha i i tillegg til det jeg har brukt her. Dette gir en fin mulighet til å variere innholdet, men ikke minst kan du gjennom det lage noen litt mere «luksus» varianter. Se helt i bunnen av denne oppskriften for tips.

Liker du supper? Klikk gjerne på denne linken for andre suppeoppskrifter

Ingredienser (ca 4 porsjoner)

 • God hjemmelaga fiskekraft, ca 2 liter. Hvis du absolutt ikke har muligheten til å koke kraft så kan du selvsagt bruke fiskebuljong – men les nå om koking av kraft lengre ned før du bestemmer deg 🙂
 • Godt hjemmelaga focaccia brød – se oppskrift på heilt spesiell foccacia
 • Ca 5-600 gram fisk – her ca 50/50 laks og torskeloin. Jeg liker mye mat i suppa og brukte litt mer..
 • 2 mellomstore gulrøtter
 • 1 sitron
 • 1/3 stor purreløk
 • 1 liten pakke kremfløte
 • 2-3 dl god hvitvin (og Ja – god vin betyr også noe)
 • 1-2 fedd hvitløk
 • 1 rød chili
 • Maldonsalt
 • Ristet sort pepper
 • Fersk gressløk

Koking av kraftJeg pleier å ta vare på bein, hode og avskjæret av fisken (rengjort/renskåret) for å koke kraft. Da skjærer jeg bort gjellene, og renskjærer og rengjør alt jeg skal bruke godt. Dette kutter jeg opp i mindre biter som jeg har i en panne, fyller opp med vann så det dekker. Koker opp alt, fjerner skum, og lar det koke i ca 30-40 minutter. Da siler jeg krafta, og lar den koke videre og koke inn litt. Til slutt siler jeg den gjennom et klede. Med denne måten har du en smaksrik fiskekraft som du gjerne kan fryse ned.

Denne gangen hadde jeg ikke kraft i fryseren, og ei heller avskjær – så da tok jeg ut 8-900 gram torskefilet som jeg brukte til kraft. Fisken kuttes i passe biter, og has i gryten sammen med et par sjalottløk som jeg hadde kuttet i biter. Dette kokte jeg opp, og lot det småputre i ca 45 minutter. Silte kraften gjennom et klede, og hadde en smaksrik og helt klar kraft til suppa.

Bruk gjerne laken fra en boks krepsehaler/reker

Mitt tips: Kjøp gjerne litt ekstra fisk, eller kjøp den rund og fileter den selv, for at du skal kunne koke kraft. Tro meg – det er mye av suksessen for en god fiskesuppe.

Fremgangsmåte fiskesuppe på min måte • Del fiske i små biter – gjerne mindre enn 1X1 cm – fiskebitene i en suppe bør ikke være for store
 • Skrell gulroten, og kun den i tynne staver på ca 3 cm lengde
 • Purreløken deles i 4 på langs, og kuttes så i tynne skiver
 • Hvitløk og chili (med frø) finhakkes
 • Sjalottløk renskes og finkuttes
 • Varm opp en kasserolle til litt over medium varme – ha i et par ss smør – eller olje
 • Ha i chili, hvitløk og finhakka sjalotløk, og la dette frese til det er blankt og mykt – men ikke stekt
 • Ha i hvitvinen, og la denne koke godt opp slik at alkoholen fordamper
 • Ha i fiskekraften, kok opp, og la alt dette koke i ca 10 minutter – smak
 • Smak til med Maldonsalt, og litt ristet sort pepper – og saften av sitron (litt om gangen)
 • Nå skal du ha en base med god smak av fisk, og du kjenner at den har fått litt smak/syre av hvitvinen og sitronen. Og husk at salt er en smaksforsterker her. Skulle du imidlertid ha en litt svak fiskesmak anbefaler jeg å tilsette litt fish sauce og/elle soyasaus – eller ikke minst: lake fra en boks krepsehaler/reker
 • Tilsett kremfløte, og kok opp. Sjekk at smaken fortsatt sitter
 • Tilsett gulroten, og la den trekke i ca 2-3 minutter.
 • Ha i purreløken – la den trekke ca 1 minutt
 • Ha i fisken, og la den trekke til den er spiseklar
 • Da er det bare å anrett suppen i en varm dyptallerken
 • Pynt med litt rause biter gressløk – og gjerne drypp over litt olivenolje (som godt kan ha litt urter i seg)

Bon apetitt

Mulige tillegg fiskesuppe på min måte

For å gjøre fiskesuppen enda mere spennende kan du variere mye med ingrediensene. Her kan du f.eks. ha i ferske reker helt på slutten, eller hva med krepsehaler? Du kan variere med ulike fiskeslag – selv er jeg veldig glad i kveite og ikke minst kraft kokt på kveite. Topp gjerne suppen med ferske blåskjell – godt og dekorativt, litt kamskjell, kongekrabbe.. Du kan variere med andre grønnsaker som fennikel, selleri, blomkål, brokkoli, brokkoliono, vårløk – ikke vær redd for å prøve noe her utenfor boksen – bare pass på å få det i fine små biter. Og tilpass trekketiden til grønnsakene. Og sist men ikke mest – bruk gjerne andre ferske urter…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer