Hopp til innholdet

kokt kald laks med agurksalat og pisket rømme

Kokt kald laks med agurksalat

Kokt kald laks med agurksalat og pisket rømme er tradisjon på 17 mai hjemme hos oss, men egner seg godt gjennom hele sommeren. Som en i familien sa – «det høres ganske kjedelig ut, men fy søren så godt det er». Det er noe i det utsagnet… Denne fremgangsmåten å lage kokt kald laks på lærte jeg hjemme hos min mor – hun samlet hele familien i mange år til dette måltidet hver eneste 17 mai. De siste årene var det jeg som laget dette hjemme hos henne, og vi har videreført tradisjonen i egen flokk. Men som sagt så er kokt kald laks en utmerket rett gjennom sommeren. Lett å lage, masse god smak, og kald og frisk mat gjør seg en sommerdag.

Ingredienser (6 personer)

 • Laksefilet, beinfri – ca 1,2 kg (beregner ca 200 gram pr person) – lager gjerne litt mer for å ha til restemat/salat
 • 3 store agurk
 • 2 beger rømme
 • Mandelpotet, ca 1,5 kg (mange oppgir 150 gram pr person, men vi syns det er lite.. Se og vurder selv)
 • Eddik (jeg bruker 35% i oppskriften – bruker du 7 % må du gange opp)
 • Sukker
 • Laurbærblad – 10-12 stk
 • Hele sorte pepperkorn – 1-2 ss
 • Salt – jeg bruker grovsalt
 • 2 sitroner
 • Fersk persille

Fremgangsmåte kokt kald laks med agurksalat og pisket rømme • Dagen før du skal servere starter du med å koke og avkjøle laksen. Jeg bruer en fiskekjele med rist som jeg fyller med vann slik at jeg har plass til å legge i all laksen (men bruk en kasserolle som du får plass til å kjøle ned i kaldt vann i oppvaskkummen). Vannet saltes med grovsalt til du har en sterk saltsmak i det (jeg bruker en liten neve i en slik gryte), og så har jeg i en raus spiseskje hel sort pepper og 10-12 laurbærblad. Vannet kokes opp, og det skal koke godt. Smak og kontroller/juster saltinnhold.
 • Mens du koker opp vannet går du over laksefileten og fjerner evt bein med en pinsett eller kniv – den skal være helt beinfri. Del laksen i stykker som er ca 4-5 cm bred.
 • Legg laksestykkene ned i det kokende vannet, og når alt er lagt i trekker du kjelen til siden og lar laksen trekke i 7 minutter.
 • Sett så hele kjelen i oppvaskkummen i kaldt vann for å kjøle ned. Her må du følge med, og bytte ut det kalde vannet når det varmes opp for å få en så rask nedkjøling som mulig.
 • Når laksen er kjølt ned tørker du av kjelen og setter den i kjøleskapet med lokk på til neste dag.

Ferdigstilling • Dagen retten skal serveres blir med denne måten en rask og enkel prosess
 • Skrell potetene på forhånd – sett de i en beholder med vann i kjøleskapet
 • Lag lake til agurksalaten. Her bruker du ca 1 liter kaldt vann, ca 1-2 ss eddik, og ca 3-4 ss sukker. Når du lager laken så smaker du deg først frem med eddik til du får en ganske sterk smak av eddiken. Så har du i en del av sukkeret og pisker til alt er oppløst. Når du har rett mengde sukker har du en sur/søt lake.
 • Kutt agurken i tynne skiver på an mandolin (evt en ostehøvel som kutter tynt). Ha agurken i laken, og den skal være godt dekket av lake. Sett i kjøleskapet.
 • Når du har ca en halvtime igjen til middag så starter du med å trekke potetene – evt kan de dampes i 22-25 minutter i dampovn. Mandelpotet skal ikke fosskoke, men snarere trekke/simre i ca 12 minutter. Følg godt med slik at de ikke blir sundkokt.
 • 2 beger rømme piskes til en litt tynn krem med 3-4 spiseskjeer sukker. Smak til meg saften av 1/4 – 1/2 sitron.
 • Ta laksestykkene opp på risten slik at de får renne av. Anrett på et passe fat, og strø litt ristet sort pepper over stykkene. Pynt med noen av pepperkornene og laurbærbladene. Leg fine båter med sitron rundt på fatet, og ha grovhakket fersk persille over (her kan du selvsagt bruke tørket fra glass som et alternativ)
 • Poteter has i en skål, og pyntes med litt finhakket persille på toppen.
 • Pisket rømme has i en skål for servering
 • Bon apetitt

Retten kan alternativt serveres med en kald, eller litt lun, potetsalat, en frisk salat istedenfor agurksalat – og da kan mengden pisket rømme reduseres mye (eit en annen kald dressing)


Kokt kald laks med agurksalat

2 kommentarer til “kokt kald laks med agurksalat og pisket rømme”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer