Hopp til innholdet

Test av Molini easy pizza


Test av Molini easy pizza gjorde jeg etter at jeg fikk noen pakker fra Oluf Lorentzen. Jeg samarbeider med Oluf i forbindelse med pizzakursene mine. Kurset kan du lese mer om her. Med andre ord har jeg fått disse pakkene uten noe ekstra kostnad, men har samtidig vært tydelig på at jeg tester det på helt objektivt grunnlag. I testen valgte jeg også å prøve dette ut som om jeg hadde lite kunnskap om pizzadeig og baking generelt for å se om beskrivelsen på fremgangsmåte holdt mål.

Jeg handler en god del pizzarelaterte varer fra Oluf Lorentzen da de har en del produkter som jeg ikke finner i butikkene her i byen – dessverre. Noen av mine lokale følgere har hatt et ønske om å få tilgang til de samme varene. Dette gjør at jeg har bestilt varer til de som ønsker. Hvis du ønsker det samme – send mail til geir@steikegodmat.no.Innledning.

I denne testen valgte jeg å teste melblandingen som en deig man lager samme dag. Med andre ord så ble den hevet kun i romtemperatur. På posen er det angitt at deigen gjerne kan lages dagen før og langtidsheves i kjøleskap, men det vil jeg teste senere.

Melet i blandingen er oppgitt å være et tipo 0 mel.  Italiensk mel er klassifisert etter hvor finmalt det er, fra tipo «1» som er grovest og «00» som er finest. Tipo 00 er det mest vanlige i pizza her på berget. Tipo 0 har en finere konsistens enn vanlig hvetemel. Blandingen inneholder altså mel, gjær og salt slik at det eneste man trenger å gjøre er å tilsette vann. I beskrivelsen på pakken står det at man kan tilsette 270-300 ml (i oppskriftssammenheng velger jeg å si at det utgjør 270-300 gram). I mitt tilfelle tilsatte jeg 300 gram vann. Når pakken inneholder 500 gram så vil 300 gram vann gi ca 60% hydrering (andelen vann i forhold til mel).

På et norsk siktet hvetemel er utmalingsgraden på 78 prosent. 78 prosent av kornet er altså oppi melposen. I Tipo 0 og Tipo 00 er det tatt med mer av kjernemelet. Tipo 0 har en utmalingsgrad på 65 prosent, mens Tipo 00 har en utmalingsgrad på 55 prosent. «Pizzamelet» blir et litt hvitere mel siden det er mindre skalldeler i.

André Løvaas, Nofima (matforskningsinstitutt) – les hele artikkelen her

Litt mer om test av Molini easy pizza


Jeg tilberedte en pakke ut fra slik jeg tolket anvisningen på pakken. Mel og vann ble kjørt i maskin til det ble en homogen masse. Vannet jeg tilsatte var kaldt vann rett fra kranen da det ikke stod på pakken om vannet skulle ha en gitt temperatur. Blandingen ble relativt raskt en homogen masse, og da la jeg deigen over i en bolle smurt med litt olje og en plastfilm over. Deigen hvilte så i en time.


Test av Molini pizza miks
Deigen etter 1 time hvile

Etter hvile syns jeg deigen hadde fått veldig fin konsistens og styrke. Deigen var en liten tanke klissete så jeg hadde et tynt dryss av mel på benken. Da gikk det til gjengjeld lett å balle den i 250 grams størrelser. Jeg laget tre baller på 250 gram hver. Pakken angir 200 for en rund pizza og 400 for langpanne, men jeg synes 250 gram er en akkurat passe størrelse. Med dette gir blandingen 3 fine pizzaer. Så angir pakken at deigballene skal heve videre på benk med plast over. Jeg valgte å legg to baller i en hevekasse av tre hvor en fikk plastfilm over seg (plastfolien hadde jeg litt olje på for at den ikke skulle klebe seg fast), og 1 ball i en plast hevekasse. Dette for å teste med og uten plastfilm, og ikke minst teste med hevekasse av tre.Ferdig produkt

På den pakkene jeg brukte stod det at deigen skulle heve videre i 6 timer, men jeg rakk ikke mer enn ca 5, og da ble ballene tatt ut av kassen for å bakes ut til pizzaemner. Etter vel 4 timer i kassen så ballene ut som bildene under viser.Jeg valgte her å ta av plastfilmen på deigen for å få en jevnere og bedre overflate på deigen. Jeg tenker her at deigen bør heves i en plaskasse/plastboks uten plastfilm da du med denne metoden får en bedre overflate på deigen.

Etter 5 timer ble ballene bakt ut til 3 pizzaer, og stekt på pizzastål i vanlig stekeovn som går til 300 grader. Pizzaemnene var veldig gode å bake ut (virkelig flott konsistens), og helt greie å få på og av pizzaspade. Jeg bruker en del mel under utbaking (Le5 Spolverina eller Caputo Semola), og fjerner det meste av melet under før fyllet legges på. Når så ferdig pizza tas opp på en spade med huller i så er det aller meste av melet borte. Med å gjøre det slik er det også lett å få pizzaen av spaden og inn på et pizzastål (som etter ca 45 min oppvarming åp 300 grader har ca 350-360 grader på overflaten).

Ferdig stekte pizza ble som bildene under viser:Konklusjon test av Molini easy pizza

Etter å ha bakt med denne blandingen, og spist meg gjennom et betydelig antall pizzastykker har jeg kommet frem til følgende konklusjon

  • Molini pizzamiks gir et forbløffende bra resultat!
  • Kort og enkel fremgangsmåte – og det er med på at jeg skriver forbløffende i linja over
  • Resultatet var så bra at jeg tenker å teste med langtidsheving i kjøleskap også – oppdatering kommer…
  • Dette er et utmerket alternativ de gangene hvor man har dårlig tid – eller for de som ønsker et enklere alternativ som også gir et bra resultat

Noen punkter til forbedring/vurdering:

  • Personlig ville jeg hatt i litt mer salt, da jeg mener det ville løfta smaken det siste lille hakket. Her er det ikke helt konsistent på pakken hva saltinnholdet er – men jeg tolker det til å være mellom 2 – 2,4%. Jeg tenker at noen få gram ekstra hadde gjort seg
  • Pakken beskriver at deigemnene skal heve med plastfilm over seg – det mener jeg man med fordel kan droppe og heller heve i en hevekasse eller tilsvarende
  • Beskrivelsen sier ingenting om temperatur på vannet som skal tilsettes – en klar mangel mener jeg!

Vil jeg slutte å lage pizza på den tradisjonelle måten – nei. Men jeg tenker allikevel at dette vil være et godt alternativ for en del.

En annen erfaring etter testen som ikke har med pizza miksen å gjøre kom også frem. Hevekasse i tre er mitt foretrukne valg for deig som kun skal heve i romtemperatur. I kjøleskap er plast det beste alternativ.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer