Min favoritt falafel oppskrift

Min favoritt falafel

Min favoritt falafel kom jeg frem til etter det man kan kalle en falafel weekend. Problemet, eller avveiningen, er hvor fast skal den være – og blir den tørr. Tidligere har jeg laget en oppskrift laget på hermetiske kikerter – Steike god falafel, og den er fin å ha på dager hvor man ikke har planlagt bløtlegging dagen før. Men som jeg vil ta opp lengre ned i denne oppskriften – tørkede kikerter gir et bedre resultat.

Jeg har nå prøvd ut falafel laget på:

  • bløtlagte kikerter som tørkes godt før de kjøres i foodprosessoren
  • bløtlagte kikerter som kokes i 1/2 time, tørkes og så kjøres i foodprosessoren

Hvem ble vinneren? Bløtlagte kikerter som kokes i 30 min og så blir til farse.

Falafel er flott i vegetar kost, og her i huset elsker vi det i tortilla eller som en hovedingrediens i vegetar retter. Men bruksområdet til falafel begrenses egentlig bare av fantasien – lager du riktig små boller kan du jo ha de på pizza? Eller du kan servere de med en litt hot tomatsaus, i en salat, med en god salsa…

Krydringen kan selvsagt justeres – jeg mener disse fremstår som ganske godt balansert i smak

Les gjerne denne artikkelen – Derfor bør du spise kikerter



Ingredienser falafel

  • Ca 750-800 gram bløtlagte kikerter. Kikertene legges i bløtt 24 time timer før tilberedelse. Pass på å ha rikelig med vann – de utvider seg gjerne 4:1
  • 1 stor sjalottløk
  • 2 ss havregryn – jeg bruker svarthavre (se bilde)
  • 1 stor rød chili m/frø (ta 2 hvis du vil ha de litt spicy)
  • 2 ts ristet sort pepper
  • 1/2 stor muskattnøtt revet (dette kan øke litt hvis du vil)
  • 1 1/2 spiseskje Maldonsalt som knuses før det has i
  • 1 1/2 ss hvetemel (dette kan du øke til 2 – 2 1/2 ss for å få mer hold)
  • Saft av 1/4 sitron – riv gjerne litt sitronskall i tillegg
  • 1 potte bladpersille
  • 1 potte koriander (jeg liker denne urtekombinasjonen, men her kan du naturligvis leke med andre smaker)
  • 2-3 knuste hvitløksfedd
  • 1 ss Soyasaus


Fremgangsmåte min favoritt falafel

  • Sil av kikertene, og ha de i en kjele – også her rikelig med vann – de dobler seg gjerne og kanskje litt til. Ha i et par ts salt og 2 fedd hvitløk i kokingen
  • Skyll kikertene i en stor trådsil, og la de renne godt av. Tørk gjerne ertene for å få bort så mye fukt som mulig
  • Hakk sjalottløken
  • Hakk chilien
  • Hakk urtene
  • Ha 3/4 av kikertene, ristet sort pepper, havregryn, sjalottløk, chili, ristet sort pepper, muskattnøtt, mel, knust hvitløk og maldonsalt i en foodprosessor – kjør det til en jevn masse. Rist litt på maskinen for å få alt hakket
  • Ha i urtene, saft av sitron, soyasaus og resten av kikertene – kjør raskt til urtene er hakket
  • Ha massen over i en bolle og kna den for hånd. Du skal nå ha en masse som du kjenner lar seg feste når du knar den (med andre ord litt fukt i den.
  • Forme massen til fine små boller (eller lag skikkelig digge veggisburgere)
  • Legg bollene på et fat, og sett i kjøleskap noen timer før steking.
  • Bollene stekes i en god og varm stekepanne med et tykt lag nøytral olje – kalles gjerne for shallow fried. Mange vil hevde at det eneste som duger er skikkelig fritering, men personlig ønsker jeg å unngå det.
  • Når jeg steker bollene så bruker jeg 1-2 teskjeer for å snu. Vær forsiktig med bollene slik at de beholder formen – og du må ha god varme…
  • Lag gjerne opp mye mer enn du trenger – de overskytende fryser du bare
  • Bon apetitt

Min favoritt falafel
Min favoritt falafel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.