Svinesteik – lettere og sunnere

https://www.steikegodmat.no/produkt/olivenolje-kanne-av-rustfritt-stal-kobberlakkert-0-6l/

Svinesteik – lettere og sunnere kom i stand da det er en del som ønsker oppskrifter på å lage tradisjonsmat på en litt lettere og sunnere måte. Så her kommer et lite bidrag fra meg på å lage svinesteika på en ny måte – her kan du selvsagt bruke andre stykningsdeler av grisen om du ønsker.

Svinesteika jeg brukte var en av steikene jeg fikk med når jeg kjøpte en 1/4 andelsgris på matfra.no – for øvrig et genialt konsept dere. Her bestilte jeg 1/4 gris tidligere i høst, og for noen uker siden var jeg ute hos grisebonden i Kvæfjord og hentet en kasse med kjøttet ferdig partert og klart til pakking og frysing. Kortreist mat rett fra bonden sikrer meg de beste råvarene lokalt produsert – dette er vinn vinn!


Svinesteik - lettere og sunnere
Sjekk matfra.no

Ingredienser Svinesteik – lettere og sunnere

  • 1 Svinesteik – jeg brukte en på drøyt 1 kilo, og det holdt til 4 voksne
  • Ca 700 gram delikatessepotet (eller småpotet om du vil – plukk ut de minste mandelpotetene)
  • 4-5 gulerøtter (jeg brukte regnbuegulerøtter for fargen sin skyld)
  • 2 rødløk
  • 1 Blomkål
  • 1 Brokkoli
  • 1 purreløk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • Ristet sort pepper
  • Maldonsalt
  • Sennep
  • Olivenolje
  • Ferske urter
  • 1 kg rotgrønnsaker til å ha i langpanna når du steker svinekjøttet


Fremgangsmåte

  • Svinesteika tas ut av nettingen, og krydres med maldonsalt, ristet sort pepper, 1-2 ts sennep og et par tre ts honning. Alt dette fordeles jevnt ut over kjøttet.
  • Tre på strømpen og stikk ferske urter inn i maskene – jeg brukte urter jeg hadde tilgjengelig, kruspersille og oregano
  • Stek svinesteika på alle sider slik at du får en fin stekeskorpe. Jeg bruker 50% smør og 50% olje når jeg steker (smøret gir smak og oljen sørger for steking), men du kan fint steke i bare olje hvis du vil kutte smøret.
  • Leg steika på en seng av rotgrønnsaker som er kuttet i passe biter i en langpanne. Kok ut stekepanna med 3-4 dl hvitvin, og ha det over i langpanna. Bruk steketermometer og still det inn på 70 grader.
  • Sett langpanna i forvarmet ovn på ca 100 grader (jeg stekte denne totalt i ca 4 timer (økte temperaturen til 250 grader siste halvtimen slik at jeg kom opp i 70 grader). Nå har du god tid til å forberede resten


Fremgangsmåte fortsettelse…

  • Ca en time før servering kuttes du alle grønnsakene i passe grove biter
  • Stek grønnsaker og hvitløk raskt (i flere porsjoner) på relativt høy varme i smør/olje – evt bare olje
  • Ha det over i langpanne etter hver steking inntil alt er forstekt
  • Krydre med maldonsalt, ristet sort pepper, hakka ferske urter – og risle litt god olivenolje over
  • Tips: Når du bruker olivenolje i matlaginga så anbefaler jeg deg å skaffe deg en kanne med god helletut (se bildet over) – kannen finner du her: Olivenolje kanne av rustfritt stål, kobberlakkert (0.6L) – Steike god mat
  • Når svinesteika har nådd 70 grader tar du den ut av ovnen, pakker den inn og lar den hvile
  • Sett inn langpanna med grønnsakene, og bak de på 250 grader i ca 15 min. Etter 15 min setter du på grillen. Pass på å vende i grønnsakene underveis. Kjenn når poteten er ferdig.
  • Hel sjyen ut av langpanna som svinesteika var stekt i – press ut all kraft av grønnsakene også
  • Kok opp, spe med litt vann, jevn med maisenna (brun), og smaksett med maldonsalt, sennep og ristet sort pepper.
  • Skjør av svor og fett (det kan du selvsagt også gjøre før steking, men fettet setter smak), kutt svinesteika i skiver, legg kjøttet oppå de bakte grønnsakene og ha litt ferske urter over.
  • Bon apetitt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.