Hopp til innholdet

Andebryst med appelsinsaus

Andebryst med appelsinsaus

Andebryst med appelsinsaus blir, når laget som her, en lettere variant av andebryst – og denne tilberedningsmåten har etter hvert blitt en favoritt her i huset. Appelsinsausen gir en syre som står veldig godt til andebrystet, og med tilbehør som ristet rosenkål og mine favoritt stekte poteter så blir dette et rett ut fantastisk måltid.

Her hjemme er dette en typisk rett i helgene, men jeg tenker at dette er en flott meny på nyttårsaften, i påsken, eller ikke minst kanskje en rett som kan passe for de som ikke vil ha den noe tyngre julemenyen?


Andebryst med appelsinsaus

Ingredienser 2 personer

 • 1 andebryst
 • 2 appelsiner
 • Soyasaus
 • Smør – hvis du vil lage retten enda lettere bruker du olje
 • Fersk rosenkål
 • Maldonsalt
 • Ristet sort pepper
 • Poteter:
 • Fersk timian
 • Fersk rosmarin
 • 8-10 fedd hvitløk
 • God olivenolje
 • Rødvinseddik


Fremgangsmåte andebryst med appelsinsaus

 • Start med å tilberede mine favoritt stekte poteter. Her må du som du ser av oppskriften først koke potetene for så å steke de i ovn. Hele prosessen tar vel en time, så mens det pågår timer du resten slik at du er ferdig med alt samtidig
 • Tørk godt av andebrystet. Snitt ruter på fettsiden, men forsøk å unngå å snitte inn i kjøttet. Krydre begge sidene med salt og ristet sort pepper. Kutt opp fersk timian og legg på kjøttsiden – risle gjerne over litt god olivenolje og gni inn. La brystet ligge og trekke smak til du skal steke det.
 • Skjær skallet av den ene appelsinen, og del den så i biter (skal brukes i sausen senere)
 • Fjern de ytterste bladene på rosenkålen ved å kutte av en liten del av stilken. Del så rosenkålen i 2
 • Kok opp vann i en kjele, ha i de ferdig renskede og delte rosenkålene. La de ligge i ca 1 min, og ha de så over i iskaldt rennende vann.
 • Forvell rosenkålen – legges i kokende vann i ca 30 sekund,


Ferdigstilling av retten

 • Når du har ca 40 min igjen av tiden til potetene….
 • Stek andebrystet med fettsiden ned i en god og varm stekepanne. Du skal se at andebrystet slipper godt med fett. Når du har fått fin farge på fettsiden snur du det og lar det får fin stekeskorpe på den andre siden.
 • Legg brystet til side, ha i appelsinbitene i stekepannen, og hell over 2-3 dl vann for å koke ut pannen. La det koke noen minutter, og ha det så over i en liten kasserolle for videre innkoking.
 • Sett steketermometer i andebrystene, og la de steke i ovnen sammen med potetene til brystet har fått 70 grader i kjernetemperatur (her er det litt smak og behag – du kan gjerne ta det på 68 grader). Brystet skal hvile min 10 min før du skjærer det i skiver og serverer.
 • Sausen kokes 5-10 min med appelsinene – sil den og sett den tilbake på kok. Tilsett saften av den andre appelsinen og reduser sausen til det halve. Smaksett sausen med salt og litt soyaolje. Hvis appelsinene er veldig syrlige kan du tilsette litt demerarasukker.
 • Når andebrystet er ferdig og lagt til hvile steker du de halve rosenkålene i smør (eller olje) i en middels varm panne med snittflaten ned først. Snu de når den har fått fin stekefarge, og krydre med litt maldonsalt og ristet sort pepper.
 • Før servering anbefaler jeg at du har litt maldonsalt over potetene og rører inn litt smør i sausen
 • Anrett som på bildet under – Og server den gjerne med en skikkelig god hvitvin til. Bon appetitt!


5 kommentarer til “Andebryst med appelsinsaus”

 1. Dette ble hovedretten ved middag 25. desember her i huset. Og for en herlig suksess! Alle satte stor pris på alle delene av måltidet – fra forvellede og lett stekte rosenkål, himmelropende nydelig appelsinsaus, usannsynlig deilige engelske poteter (pimpernell funka fint) til selve andebrystet som var en god avveksling fra det vi ellers spiser disse dagene 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer