Hopp til innholdet

Salt bankekjøtt av lam

Salt bankekjøtt av lam

Salt bankekjøtt av lam.

Jeg ble plutselig klar over at et av de julepåleggene som vi har hatt hjemme i alle år ikke lå ute på bloggen. Så da var det bare å sette seg ned og skrive en ny oppskrift – har dessverre ikke så mye bilder til denne, men jeg skal oppdatere den senere (jeg har akkurat laget dette, men tok ikke bilder…)

Ingredienser

 • Lammelår – når jeg presser dette i kjøttrullpressen trenger jeg 1 1/2 lår ca
 • Ferdig kokt og kald saltlake – jeg bruker samme lake som jeg bruker på Kjøttrull slik jeg alltid har laget den . Laken kokes med 5 liter vann, 1,5 kg salt, 150 gram sukker. Sørg for å røre ut saltet mens laken koker opp slik at du får løst opp alt saltet (jeg bruker vanlig finsalt)
 • Kjøttrullpresse (hvis du skal presse det – du kan godt presse kjøttet med å bruke 2 former, da legger du kjøttet i den underste formen, setter den tomme oppå, og legger litt god vekt på toppen.

Jeg har en gammel presse i tre som jeg bruker når jeg har flere ruller som skal presses – eller at jeg vil ha en annen størrelse enn stålpresa har. I trepressa bruker jeg gjerne gamle brødformer i litt ulike størrelser, og tilpasser med det jeg har for å sikre at det blir press på det.

Fremgangsmåte salt bankekjøtt av lam

 • Hvis du skal presse kjøttet så deler du lammelåret opp i litt mindre biter (låret er så stort at det er vanskelig å finne egnet utstyr – pluss at det går mere lake.
 • Hvis du ikke skal presse det så kan du dele låret opp i sine enkelte deler – dette gjør du enklest syns jeg med å bruke fingrene til å dele opp låret mellom hinnen der det er mulig. Personlig foretrekker jeg å presse bankekjøttet som her.
 • Legg kjøttet i den avkjølte laken – det skal dekke godt. Legg en rist, eller noe annet du har på toppen slik at alt kjøttet er under.
 • La kjøttet ligge i laken i 3-4 døgn
 • Hvis du gjør dette i god tid før jul kan du gjerne legge det ferdig salta kjøttet i fryseren i en måned eller to – gir litt tørka smak på det. Sørg for at kjøttet tiner i kjøleskap i min et døgn før du koker det.
 • Legg kjøtet i en stor kaserolle, og ha i vann så det dekker godt
 • Kok opp vannet, og etter oppkok fløyter du av skummet som legger seg på toppen.
 • Kok kjøttet i 2 1/2 – 3 timer – det skal bare koke såvidt!. Pass på å smake på laken underveis – hvis den er veldig salt så bytter du ut halvparten av vannet – kokevannet må ikke være alt for salt når du er ferdig (da er kjøttet det også).
 • Hvis du skal presse kjøttet skal det nå ramle ev benet, og i tillegg være slik at du kan rive det fra hverandre. Hvis du ikke skal presse kan du normalt ta kjøttet etter 2 1/2 time, la det avkjøle og klart til bruk.
 • Del opp det ferdige kjøttet i mindre biter, og legg det i formen (ha en klede i formen som dekker helt. Da får du det lettere ut) – jeg deler bitene langs fibrene, og legger de i formen med fibrene langs formen slik at når jeg senere kutter påleggsskiver så kutter jeg på tvers av fibrene.
 • Legg på press, først lite, så øker du etter ca 15-20 min. Du skal ikke ha på for mye press!

Bankekjøt med Drue purre salat på julebrød – det er lykke det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer