Hopp til innholdet

Kveitesodd

Kveitesodd

Kveitesodd er en utrolig god og varmende rett som jeg syns passer spesielt godt som en høst/vinter middag. Men den er ikke bare god – den er ikke minst veldig sunn.

Første gang jeg laget Kveitesodd var etter en prat med mamma for riktig mange år siden – hun fortalte med lengsel i blikket om Kveitesodd, hvor lenge det var siden hun hadde spist det, og ikke minst hvor godt hun syntes det var. Jeg intervjuet henne litt nærmere om kveitesodd, leste meg litt opp i tillegg – så var det duket for min egen utgave av denne fantastiske matretten. Og mamma ble fornøyd….

I denne perioden fisket jeg mye Kveite selv, så jeg hadde god tilgang på avskjær, bein og skinn for å koke kraft på. Og hvis du spør hva alternativet til Kveitekraft er så er mitt svar – det er ikke noe alternativ! Kjøp gjerne litt ekstra Kveite for å koke kraft på, eller spør fiskehandleren om han har litt avskjær å avse. Men selvsagt – hvis du ikke har mulighet så kok nå iallefall kraft på skinn og avskjær, og bruk litt fiskebuljong i tillegg 🙂

Ingredienser – 3 porsjoner

  • 6-7 dl kveitekraft
  • 200 gram potet
  • 200 gram gulrot
  • 200 gram hodekål
  • 100 gram purreløk
  • Fersk timian
  • Salt og pepper – bruk gjerne ristet sort pepper, eller sort eller rød Kampot pepper.

Koke kraft

  • Ha bein, skinn og avskjær i en gryte
  • Ha i en løk eller to – eller noen små sjalottløk. Skjær av roten på løken, del opp løk, og ha den opp i gryten med skallet på.
  • Ha i vann til det dekker godt over alt som er i gryta
  • Ha i litt salt
  • Kok opp, fjern skummet på toppen, og la småkoke i 25-30 min
  • Sil kraften
  • Hvis du koker en større mengde kraft kan du gjerne ha den over på 1/2 liters flasker og fryse den – ikke fyll flasken helt opp.

Du vil nå se at du har en klar kraft med utrolig god smak – og det er det som gjør hele smaken i Kveitesodden. Siden jeg har løken i med skallet på så får kraften en veldig fin gylden farge.


Tilberedning

  • Ha gulrot og potet i kraften
  • Kok opp, og la småkoke til grønnsakene begynner å bli litt mør – jeg kutter i små terninger så da koker jeg i 5 minutter
  • Ha i kål, purreløk og Kveite – rør forsiktig rundt
  • La småkoke/trekke i ca 8 min eller til fisken er gjennomkokt
  • Ha i hakket fersk timian, rør rundt.


Anretning

  • Ha litt fersk timian og olje i en morter. Knus/bland det inn slik at du får en litt tykk timianolje
  • Ha Kveitesodd i en varm dyptallerken
  • Ha timianolje litt rundt i tallerkenen
  • Ha fersk timian over
  • Server med salt og pepper til.
  • Bon apetitt


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer