Hopp til innholdet

Langtidsbakt tomat – tomat/pizzasaus

La det være sagt med en gang – jeg elsker skikkelig gode og smakfulle tomatsauser – det være seg på pizza, eller som saus/tilbehør til for eksempel lammekjøttboller og pasta. Denne hjemmelaga utgaven basert på langtidsbakte ferske tomater er det bare å lage opp i store mengder, pakke det i bokser, og ha i fryseren slik at du kan ta opp dagen før og sette i kjøleskapet til tining. En boks med tomatsaus og en pose med lammekjøttboller opp fra fryseren, koke litt fersk pasta, litt grønt, en god olivenolje og litt parmesan som rives over… Det kommer til å sitte som et skudd, og helt klart i kategorien Hverdagsmat er festmat.

Ingredienser

  • En stor pose ferske tomater – i dette tilfellet hadde jeg ca 2 kg cherrytomater som var på tilbud
  • Ferske urter hvis du har (her brukte jeg rosmarin og basilikum)- evt kan du gjerne bruke tørka urter. Jeg syns at basilikum, rosmarin og timian funker fint – men her er det bare å utforske
  • 2 små rødløk hakket
  • 2 ss demerarasukker
  • 2-3 ts ristet sort pepper
  • 2 -3 ts maldonsalt
  • God olivenolje risles over – 2-3 ss
  • Hvis du vil ha en litt spicy variant så kan du gjerne ha i 1-2 røde chili i grove biter med kun stilken fjernet (frø blir med)

Fremgangsmåte

Legg tomater og andre ingredienser i et lag eller to i en ildfast form, eller som jeg gjør her i en De Buyer oval panne (linken viser bare til hvordan pannen ser ut – kjøp den lokalt). Legg tomater i bunnen, ha i løk, demerarasukker, salt, pepper (evt chili) og ha i urter. Legg over resten av tomatene, risle over olivenolje og inn i ovnen på 175 grader i 3 timer. Her har jeg kjørt dette i blender og laget tomatsaus – eller pizzasaus – men sett gjerne pannen rett på bordet som tilbehør til grillmaten, eller til andre middagsretter av kjøtt/fisk.

Tomatsausen kan tilsettes/smaksettes med litt eddik – vil nok også forlenge holdbarheten noe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer