Hopp til innholdet

Mors lubne grove rundstykker

Hjemme hos oss blir det ikke jul uten mors lubne grove rundstykker – men lag de gjerne resten av året også. Nøkkelen til god gjærbakst er god og forsiktig elting, men kanskje aller mest konsistensen. Og for å forsøke å beskrive det med ord: Riktig konsistens har du når deigen såvidt løsner fra bollen i overkant (ikke helt ned). Med andre ord en ganske våt deig.

Og du – når du først er inne her, så ta en tur innom nettbutikken her: www.steikegodmat.no/butikk. Her finner du masse gode råvarer, mye bra utstyr, og ikke minst mye fine gaveartikler.

Ingredienser (ca 30 stk)

  • 75 gram smør
  • 5 dl melk
  • 50 gram fersk gjær
  • 2 ts salt
  • 2 ts sukker
  • ca 0,9 liter hvetemel
  • ca 3 dl samalt grov
  • ca 1 dl kruskakli

Fremgangsmåte

Smelt smør i en kjele, hell i melk og varm til maks 37 grader. Ha litt av væsken oppi bollen hvor gjæren er smuldret opp, og løs opp gjæren. Tilsett resten av væsken, og så salt, sukker litt og litt av melet (spar litt hvetemel til utbakinga – eller et godt tips: bak ut med litt olje på benken for at de ikke skal bli tørrere). Elt deigen seig og smidig – og som nevnt over til toppen av deigen slipper bollen – altså ganske våt. La deigen heve i bollen med en plastpose og et håndkle til den har dobbel størrelse.

Ta ut deigen på benken med litt mel på. Rull den ut til pølser som igjen deles i like biter. Rull bitene til avlange emner som legges på stekebrett med bakepapir på. Rundstykkene hever under håndkle med plast over til de har ca dobbel størrelse. Når rundstykkene er passe hevet kan du trykke de forsiktig inn med en finger, og fordypningen går sakte tilbake. De ferdig hevede emnene pensles med lett piske egg med litt melk i, strø sesamfrø over.

Stekes på 250 grader i ca 8 minutter, men følg godt med de – ovner er gjerne litt forskjellige. La de nystekte rundstykkene kjølne på rist uten noe over.

Disse rundstykkene elsker vi å ha til frokost/brunch i jula, og da med godt smør og julepålegg – og hvis det er julens kjøttpålegg bruker vi gjerne litt ristet sort pepper som følge, eller hva med syltet eller karamellisert rødløk?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer