Hopp til innholdet

Skrei loin med salsa

Bakgrunnen for denne oppskriften var at vi hadde lyst på skrei, middagen skulle være lett, og for egen del hadde jeg lyst til å utfordre skreien med litt andre smaker. Det blei en Thai inspirert skrei middag som du tilbereder på ca 45 minutter.

Skrei er en helt fantastisk råvare, og mye av grunnen til dette er skreiens lange vandring mot gyteområdene – og denne skreien ble fisket fra egen båt i Henningsværstraumen et par dager i midten av April i år. Jeg og en kompis var smått fortvilet når April kom, og vi måtte konstatere at det begynte å se trøblete ut for en tur til Lofoten. Men så kom en åpning i været, det blei tur, og 3-400 kilo av verdens beste råvare ble tatt ombord i løpet av timene der ute. Hvorfor innleder jeg så med det – jo gode råvarer er en forutsetning for god mat. Når man i tillegg har tatt turen ut dit, i egen båt, jobbet hardt – sammen med en god kompis – da blir dette en råvare som gir meg høytidsstemning. Kanskje du skjønner det ut fra disse 2 bildene? Oppskriften kommer under bildene.

Ingredienser til skrei med Thai vri

 • Skrei – ca 500 gram
 • 6 middels store mandelpoteter
 • 1 liten rødløk
 • Vårløk
 • 1/2 eple
 • Salat mix (blanding av peanøtter, gresskarkjerner, jordnøtter og peanøtter som er ristet og saltet)
 • plommetomat
 • Fersk koriander
 • Sitron eller lime

Fremgangsmåte

 • Skreien skjæres opp i passe serveringsstykker – 2 til hver. Fisken skjæres til slik at du får fine stykker – avskjæret koker du kraft på.
 • Fisken krydres med salt og ristet sort pepper og settes på kjøl for å trekke smak. Gjerne en time før.
 • Kutt opp 1/2 rødløk, 1/2 eple, og plommetomater. Ha salsaen i en skål og press litt sitronsaft over. Krydre med salt og pepper.
 • Lag en dressing på ca 2 ts olivenolje, og 1/4-1/2 ts fish sauce (smak til – skal bare ha en mild smak av fish sause), Ha over salsaen. Smak evt til
 • Kutt av nederste deler av vårløken, og skjær akkurat bort roten – denne stekes med fisken siste minuttet eller to
 • Vårløk hakkes, og settes i en skål. Skal blandes i salsaen like før servering
 • Toppen av vårløken hakkes for seg, ha i en skål. Er pynt til potetpuré
 • Hakk koriander og ha klar i en skål til servering – mesteparten skal i salsaen rett før servering
 • Ha avskjæret av fisken i en kjele sammen med 1/2 rødløk i tillegg til litt salt. Ha vann i slik at det nesten dekker fisken. Kok dette i ca 20 minutter og du har en god basis. Siles i et dørslag og has tilbake i kjelen. Hvis du vil ha mer smak kan den kokes litt ned – pass på da dette er små mengder. Kraften smaksettes med 1/2 ts fish sause og en teskje eller to med god soyasaus + litt sitron/lime. Jevnes med litt maisenna. Viktig å være forsiktig med smaker og maisenna da dette som sagt er små mengder.
 • Lag potetpure etter denne oppskriften, men dropp fløte og smør – varm opp lettmelk istedenfor. Følg oppskriften forøvrig
 • Skreien stekes i halvt om halvt med smør og olje. Stekes med skinnsiden (skinnet er fjernet) ned i en god og varm panne. Underveis øser du smør/olje over fisken slik at fiskekjøttet varmes og smaksettes. Når du ser at fisken er stekt ca halvveis gjennom snur du de forsiktig og lar fisken steke videre et par tre minutter. På slutten har du i de 2 vårløkstavene
 • Bland hakket vårløk og salat mix i salsaen, ha i hakket koriander og bland.
 • Anrett 2 biter skrei på hver tallerken, potetpuré og salsa. Ha finhakka vårløk over potetpure, og litt koriander på fisken. Ha litt saus ved siden av. Vel bekomme til Thai inspirert skrei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer