Hopp til innholdet

Sylterull/sylteflesk – Rudolf’s hemmelige oppskrift

sylterull sylteflesk buklist

Sylterull sylteflesk – Rudolf’s hemmelige oppskrift er basert på at man lager det av buklist . Mulig at tittelen ikke gir mening med en gang – men det får jeg prøve å klare litt opp i innledningsvis. Det har seg sånn at min mor gjennom mange år kjøpte sylterull/sylteflesk i ferskvaredisken hos det som i sin tid var Lorry i Harstad. Bak disken der jobbet Rudolf – en alltid hyggelig og flott fyr – som kunne å lage sylteflesk (jeg kaller det det…). Ja han kunne lage veldig mye mer enn sylteflesk – men det er nok en annen historie. Etter hvert så opphørte Lorry, og Rudolf gikk over til Kokkens mat i Harstad – og der fortsatte min mor å kjøpe dette sylteflesket. Et år for riktig mange år siden, så var hun for sent ute tror jeg – det var i alle fall ikke sylteflesk å finne bak disken.


Min mor var ikke opprådd, og spurte Rudolf om det var noen som helst mulighet for at hun kunne få oppskriften – og jada det var ikke noe problem. Hun tok i mot lappen, leste på den og sa: Allehånde kan jeg jo bare la vær å ha i…. Det førte til at Rudolf strakk seg over disken, og nappet lappen ut av hånda hennes og sa: Dette er min mormor’s oppskrift, og den skal det være allehånde i! Hvis du vil ta det bort så får du ikke oppskriften. Slik gikk det til at min mor på tro og ære måtte love å ikke ta ut Allehånde. Det løftet holdt hun, historien fortalte hun hver jul når vi satt ved kjøkkenbordet og laga sylteflesk – og det løftet skal jeg holde.

Du får heller ikke oppskriften hvis du ikke lover å ha allehånde i – for dette er helt ærlig verdens beste sylteflesk.

Steike god mat – på vegne av Rudolf

Og du – når du først er inne her, så ta en tur innom nettbutikken her: www.steikegodmat.no/butikk. Her finner du masse gode råvarer, mye bra utstyr, og ikke minst mye fine gaveartikler.Ingredienser sylterull/sylteflesk av buklist

sylterull sylteflesk av buklist
Den store kloke boka
 • Til en sylterull blander du:
 • 1 stk buklist av svin
 • 1 ss salt (jeg bruker nitritsalt)
 • 1 ss ristet sort pepper
 • 1/2 ss ingefær
 • 1/2 ss nellik
 • 1/2 ss allehånde

Fremgangsmåte

Se over buklisten og fjern bein og brusk hvis du finner noe av det – det skal kun være rent kjøtt/fett. Buklisten deles nesten helt gjennom på langs slik at du får rullen så tynn som mulig (men kutt bare nesten gjennom). Med dette får du et langt stykke som kan krydres. Strø over alt av krydder slik at sylteflesket er «svart» av krydder – og du… Den lukten av denne krydderblandingen bærer bud om god smak. Du starter så med å rulle den delen som er splittet hardt sammen. Når den kommer inn til den andre delen av buklisten rulles den over slik at skinnet er ut. Tre på strømpe og rullen er klar. Å tre på strømpe høres enkelt ut – et lite tips kan være å skjære bunnen av ei stor plastflaske. Tre strømpen over tuten, stikk rullen inn i flaska, og tre strømpen over.


Under ser du sylterullene ferdig i strømpe, og nå klar for å trekke smak i kjøleskapet i et døgn.

Sylterull / Sylteflesk

Rullen legges kaldt et døgn for å trekke smak. Deretter dampes sylteflesket på rist i ca 2,5 time for så å kjøles ned i ca 15 min. Legg så sylterullen i forsiktig press som du kan øke litt etterhvert som rullen kjøles ned (men sylterullen skal ikke ha mye press – og kan også lages uten). La stå på kjøl i ca 1 døgn. Legg den nedkjølte rullen i en kokt (og avkjølt!) lake som du koker på 1 hg salt pr liter vann – Kjøl ned, og ha i noen laurbærblad. Rullen blir best hvis du timer dette slik at den kommer i lake gjerne 3-4 dager før jul. Jeg liker å oppbevare sylteflesket i laken, men etter noen dager kan det være en fordel å ta det ut av laken og oppbevare del kaldt i en boks

Les gjerne litt i dette innlegget fra bloggen min – denne gamle pressa har mye minner i seg: https://www.steikegodmat.no/2020/12/17/snart-jul-gammelt-moter-nytt/


10 kommentarer til “Sylterull/sylteflesk – Rudolf’s hemmelige oppskrift”

 1. Marie Bendikte Bendiksen

  Så fantastisk! Dette var virkelig rørende å lese! Tusen takk for at du deler historien! Pappa laget virkelig verdens beste syltaflesk ♥️

 2. Da har sylterullen kommet sæ i kjøleskapet, og skal hvile litt der til i morgen når den skal dampes. Så da kommer den i lake 3-4 dager før jul 🙂
  Takk for tips.
  Glede mæ til den e ferdig, for den kryddeblandinga lukta kjæmpegodt.

  1. Så moro å høre. Den krydderblandingen lukter som du sier veldig godt, og buklista er bra sort av krydder når man har på alt. Sylteflesket blir fint balansert med krydder når det er dampet, presset og får seg noen få dager i lake. I år delte vi det ene i 2, og la den ene delen rett på frys. Tror det kan bli bra når man skal bruke det, for da blir det dampet, presset og i lake igjen – blir som ferskt 🙂

  1. Hei igjen. Jeg legger sylterullen på en rist i kjelen, og har vann i bunnen opp til risten. Koker opp, og skur ned platen til det bare småkoker under rista. Følg med hele tiden at det er vann i kjelen – tørrkoking er ikke bra… Jeg sybns man beholder mtye med av smaken med denne metoden.

 3. Kristin Johanne Vikenes

  Dette høres fantastisk ut. Mener min svigermor dampet i stekeovn. Tenkte å prøve det i stedet nå. På rist i stekeovn c. 200 grader, 2,5 – 3 timer. Tror du det blir bra?

  Ha fortsatt fin romjul:)

  1. Jeg har ikke prøvd det, så det blir spennende å høre hvis du prøver :-). Jeg tenker at du beholder mer av fuktigheten med å dampe i en kjele (evt med å dampe i dampovn..)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer