Hopp til innholdet

Mammas fiskekaker av sei

Mammas fiskekaker av sei

Mammas fiskekaker av sei er grunnoppskriften som jeg bruker i basis, og hun hadde finhakket gul løk i, og det er for meg den fiskekaken jeg alltid vender tilbake til. Så har vi i min familie justert grunnoppskriften til noen litt ulike varianter. En med purre og paprika (som det er bilder fra her), og en variant med mais. Så har vi eksperimentert med å bruke ristet sort pepper i tillegg til/istedenfor revet muskatnøtt. Vi har laget purre/paprika kakene med hvitløk i tillegg til/istedenfor ristet sort pepper/revet muskatnøtt. Her er det som du skjønner rike muligheter for å prøve seg frem, men hjemme hos oss har vi landet på at de med løk, og de med purre/paprika som her er favoritten.

Så er det selvsagt mulig å lage disse som vanlige fiskekaker i størrelse, eller lage de som store fiskeburgere. En slik fiskeburger sammen med en god salat, tomat/agurk, godt hamburgerbrød og mine favoritt stekte poteter. Trenger jeg å si mer?

Til de minste i familien lager vi også noen kaker med kun revet muskatnøtt – disse kan være litt mer barnevennlig.

Jeg føler meg heldig som kan fiske fisken vi bruker selv, men har du ikke mulighet til det så kjøp filet lokalt – bare pass på at den ikke er fryst, og at den er så fersk som mulig.Ingredienser

Denne mengden er tilpasset min foodprosessor. Mengdene som den enkelte maskin takler varierer, så dette må du nesten bare prøve deg frem på – og bare justere oppskriften deretter.

Videre så baserer jeg all vår fiskemat på sei – av og tilsatt litt torsk. Jeg synes sei smaker bedre enn annen fisk til dette bruk, men dersom du bruke hysefilet så antar jeg at du kan spe med 2,5 – 3 dl mer melk.

Du kan lese litt mer om sei her.

Grunnoppskrift mammas fiskekaker av sei

 • 700 gram seifilet (uten skinn og bein naturligvis)
 • 3 ts salt
 • 2 1/2 ss potetmel
 • 1/2 – 3/4 revet hel muskatnøtt
 • 2 1/2 del H-melk

Noen forskjellige variasjoner på ekstra fyll i fiskekakene – disse has i helt på slutten av prosessen i foodprosessoren rett før steking (du kan velge en av kombinasjonene under)

 • 1/2 medium gul løk finhakket
 • 5 spiseskjeer finhakket purreløk og 5 ss finhakket rød paprika
 • 1/2 boks mais


Fremgangsmåte mammas fiskekaker av sei.

 • For det første så er det avgjørende at alle ingredienser du skal bruke i fiskekakene er kalde – i alle fall fisk og melk! Og når du lager fiskefarse så kan du ikke bruke filet som har vært fryst.
 • Riv filetene opp i litt mindre biter og fordel de rundt i bollen til foodprosessoren sammen med salt, muskatnøtt og potetmel.
 • Kjør maskinen til farsen er seig og fast – den blir gjerne som en ball som roterer rundt i bollen.
 • Så skal du spe med melk, og dette gjøres med å ha i den kalde melken litt om litt. Pass på at maskinen får eltet inn melken godt mellom hver gang (du både hører og ser at maskinen gjør dette). Hvis du følger denne oppskriften nøye (og at filetene ikke er full av vann) så er mengden melk perfekt. Men følg med underveis, og stopp når farsen er glatt og jevn.
 • På min foodprosessor så må jeg stoppe i siste trinn, og ta ned farsene fra veggene av bollen med en slikkepott. Kjører så litt ekstra etter det.
 • Tilsett «fyllet» – kjør foodprosessoren til du ser at det er blandet godt inn (tar ca 10 sek)- men det skal ikke moses!
 • Ha farsen over i en glassbolle, og pass på at denne ikke blir stående helt oppi stekepannen. Som tidligere nevnt så skal alt holdes kaldt!
 • Lag neste porsjon farse slik at den er ferdig når første porsjon nærmer seg ferdig stekt. Ferdig farse skal ikke bli stående på benken varmt – da blir kakene «korte». Du merker at konsistensen blir kornete, og det ønsker vi ikke.
 • Lag gjerne en prøvekake som du steker for å sjekke at mengden krydder og fyll er OK.
 • Når du skal forme fiskekakene bruker du et glass med vann og en spiseskje. Fukte den ene hånden litt med vann, ta opp en passe mengde med farse og legg i hånden. Form farsen til en rund ball, som legges i en varm stekepanne med smør i (pass på å ikke bruk for mye varme – kakene skal bli gjennomstekt). Press kaken litt flat, og stek til de har fått fin gylden farge.

Hva serverer man til?

Her er det så mange muligheter at jeg ikke har mulighet til å komme inn på alt. Fra min barndom kan jeg huske fiskekaker i brunsaus med potet og grønnsaker (gjerne kokt kålrabi/gulrot. Vi er veldig glad i stekte fiskekaker med potet og/eller kokt makaroni og kokte grønnsaker med smeltet smør. De kan serveres på brødskive med smør og syltet rødbet og agurk. Og selvsagt kan du lage en god salat som eneste følge – evt sammen med litt pasta. Fiskeburger kan konkurrere med enhver kjøttburger spør du meg 🙂


10 kommentarer til “Mammas fiskekaker av sei”

  1. Det er nok ikke riktig å si at man absolutt ikke kan bruke frossen fisk – men denne oppskrifta er brukt langt tilbake i min familie og baserer seg på fersk fisk. Frossen fisk har jeg forstått mister bindeevne, og da må man vel gjerne tilsette noe som hjelper for det – egg kanskje?. Hos meg er det ikke frossen fisk et alternativ, men jeg ser jo at det nok vil være tilfelle andre steder 🙂

 1. Hjartans takk for god oppskrift! Eg er over 60, og har inntil i dag aldri klart å få til perfekte fiskekaker. Desse var prima, og er ført inn i kokeboka med kulepenn.

  1. Vet du – denne kommentaren gjorde meg bare så glad. Jeg lærte å lage fiskekaker av min mor og største inspirator, og denne oppskriften/fremgangsmåen har fulgt meg hele livet. Så når du da sier det du sier her så gleder det mitt hjerte – og min mor ville også blitt glad for det. Takk 🙂

 2. Samme oppskrift brukt av min mor og bestemor fra Ullsfjord, bortsett fra at de også har 1 egg i farsen. Prøv også med chili og du har en nydelig spicy burger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer