Hopp til innholdet

Steike god bratwurst

Steike god bratwurst

Steike god bratwurst lever virkelig opp til navnet sitt – den er bare steike god!. Her får du en hjemmelaga pølse med rik smak grunnet en krydderblanding som virkelig setter sitt preg på smaksbildet. Og har du muligheten så prøv å kaldrøyke denne pølsen – jeg syns den røkte utgaven ble super.

Krydderblandingen består av pepper, muskat, karve, sennepsfrø, majoran og oregano – og en relativt raus mengde. Jeg ble skikkelig blåst av banen over smaken. Ikke for at den var sterk, ikke for at den var så mye – men for at smaksbildet var rikt, komplekst, og i sum utrolig bra. Dette er en pølse som passer til en pølsefest med gode pølsebrød, eller akkurat like godt som turpølse tilberedt på bål.

Pølsen her er laget på svinekjøtt kjøpt på matfra.no. Et genialt konsept spør du meg – og i tillegg bidrar jeg med å støtte den norske bonden. I sommer la matfra.no ut muligheten for å kjøpe en andelsgris, og jeg valgte da 1/4 andel. I denne produksjonen brukte jeg bare svinekjøtt fra denne.


Ingredienser (4 kg farse)

 • 4 kg malt svinekjøtt med fett og svor
 • 80 gram salt (2% av mengde kjøtt)
 • 30 gram ristet sort pepper
 • 6 hvitløksfedd
 • 1 1/2 muskatnøtt
 • 10 gram karve
 • 10 gram sennepsfrø
 • 12 gram majoran
 • 1 potte fersk oregano
 • Fåretarm 24-26 mm


Fremgangsmåte steike god bratwurst

 • Oppbevar kjøttet kaldt før tilberedning
 • Knus sennepsfrø i morter sammen med ristet sort pepper.
 • Mål opp alle krydder
 • Finhakk fersk oregano
 • Mal først svoren
 • Mal så svinekjøttet, og bland inn den malte svoren innimellom.
 • Svoren blir dermed malt 2 ganger, mens kjøttet males bare en gang
 • Elt inn saltet til farsen blir litt fastere – men ikke til den blir veldig seig
 • Strø over litt og litt av krydderblandingen mens du elter – sørg for at alt blir godt blandet
 • Elt farsen opp til ca 14 – 15 grader
 • Farsen er nå klar til å stappes – men det gjør ingenting om den får sette seg litt først. Jeg bruker fåretarm i 24-26 mm dimensjon.


Stapping av pølsene

 • Jeg har kjøpt en egen pølsestapper som tar ca 5 kg farse, men du kan selvsagt bruke den du har på kjøkkenmaskinen – fordelen med den jeg bruker er at når du får en situasjon hvor man må stoppe så er det bare å slippe sveiva og alt stopper med en gang. På en kvern med pølsetut så krever dette litt mer koordinering og øvelse – men det går helt fint.
 • Samle pølsene opp i en spiral mens du stapper. Når de er ferdige må de snurres. Du begynner på en ende, holder i enden, og klemmer pølsa sammen på andre siden i den lengden du ønsker, og snurrer pølsa i lufta 4-5 omdreininger. Flytt så til at du holder i det siste punktet på den forrige, flytt fingrene i ønsket lengde, snurr pølsa 4-5 ganger motsatt veg. Slik fortsetter du til hele pølselengden er delt opp.
 • Hvis det er luft i noen av pølsene kan du ta en steril nål og stikke et lite hull for å få ut luften
 • Pølsene kan gjerne stå på kjøl natten over for å trekke smak en tid for å trekke smak og for å tørke litt.
 • Disse påølsene lagde jeg i en urøkt og en røkt utgave. Den urøkte trakk jeg 20 min i vann (Maks 80 grader), mens den røkte varianten ble røkt etter at pølsene hadde ligget natten over – og disse frøs jeg uten å trekke de.
 • Når du trekker pølser må du kjøle de raskt ned (og la de bli skikkelig kald) før de pakkes og fryses.

Viktig med veldig god hygiene når man lager pølser – dette gjelder vask av hender så vel som renhold av utstyret som brukes.

Steike god mat

Serveringstips: Stek pølsene på middels varme (pølser sprekker når man bruker for høy varme) i en panne med smør, litt ferske urter, noen hvitløksfedd og lauvbærblad. Serveres med stekte rotgrønnsaker og kokkens potetpuré., eller hva med bare de stekte pølsene og Min favoritt potetsalat?


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer