Hopp til innholdet

Mors varme vintergryte

Mors varme vintergryte

Mors varme vintergryte ble navnet på denne av to grunner. For det første så elsker kona mi, ho Lene, denne type gryter. Du har alt samlet i en gryte, om det er kjøtt eller fisk, med gode grønnsaker og en god saus/kraft, og det er smaksrikt. Og akkurat nå bare måtte hun ha en varm vintergryte. For det andre så var min mor glad i å lage denne type gryter (som kan ha mange navn altså – Sosekjøtt, kjøtt i mørke, småsteik og sikkert mange flere…). Det var her jeg i sin tid lærte dette, men fremgangsmåten er nok noe justert gjennom årene – og ikke minst med et ønske om å få den litt lettere. Jeg steker fortsatt i smør, men mindre, og jeg har ikke brukt mel over kjøttet for å jevne den, men istedenfor brukt maizenna sausejevner. Det er dermed ikke gluten i gryta heller.

Denne måten å lage gryte på var en del av det man fra gammelt av kalte sengemat – altså mat som etter fødselen skulle hjelpe den fødende til å komme raskt til hektene. Men slapp av – selv om det i sin tid var sengemat, så er retten superdeilig gjennom hele året, for ikke å snakke om hele livet.



Ingredienser (ca 8 personer) Jeg lager litt mye for å fryse ned…

  • ca 2 kg høyrygg av storfe (du kan selvsagt bruke andre stykningsdeler, eller kjøtt fra lam, svin etc). Koketiden kan måtte tilpasses noe ut fra valgt kjøtt
  • ca 500 g kålrabi
  • ca 500 g gulrot
  • ca 200 g persillerot
  • 1 rødløk
  • 1 middels purreløk
  • 1/2 – 1 flaske Passata – Du finner den her: Passata
  • Salt og ristet sort pepper – eller som jeg brukte her – Rød Kampot pepper
  • 2-3 dl hvitvin
  • Vann


Framgangsmåte mors varme vintergryte

  1. Start med å rense høyryggen for sener, hinner etc. Ikke kast avskjæret – det kan du steke i en panne, koke ut med van, for så å koke kjøtt/vann videre til en nydelig kraft du kan bruke i en saus senere. Del kjøttet opp i litt rause biter på et par tre cm
  2. Skrell og vask alle grønnsaker – deles opp i små terninger på ca 1 cm. Ha alt i en stor bolle, fyll på vann så det dekker. Dette kan du selvsagt gjøre etter pkt. 7 istedenfor.
  3. Start med å steke kjøttet til det får en fin brunfarge og karamellisering. Bruk en god og varm panne og stek i smør/olje 50/50. Krydre kjøttet med salt/pepper (hvis du ikke har prøvd ristet sort pepper før, eller Kampot, gjør det……)
  4. Når kjøttet er ferdig stekt har du det over i gryten du skal tilberede retten i.
  5. Kok ut stekepannen med 2-3 dl vann, la det koke godt opp, og bruk en flat visp for å løsne alt fra pannen (her sitter mye av smaken). Helt sjyen over kjøttet i gryten.
  6. Gjenta 3-5 til alt er stekt – pass på å ikke fyll pannen med for mye kjøtt av gangen!
  7. Kok opp, ha i hvitvin og Passata, og la gryten småputre i 2 timer (kun småputre…)
  8. Etter 2 timer er det klart for grønnsakene
  9. Stek grønnsakene hurtig i en god og varm stekepanne med smør/olje 50/50, men ikke purreløken. De skal kun skjerpes litt, og så krydres med salt/pepper.
  10. Ha grønnsakene over i gryten
  11. Gjenta pkt 9 og 10 til alt er ristet – ikke for mye om gangen
  12. La grønnsakene småputre sammen med kjøttet i 20 min
  13. Smak til gryten med salt/pepper, og jevn den med brun sausejevning – litt om gangen…… Sausen skal ikke være tykk, men litt tykkere enn helt tynn 🙂
  14. Ha i purreløken, og la trekke 10-12 minutter
  15. Serveres med Kokkens potetpure – denne må du selvsagt planlegge slik at den er ferdig samtidig som gryta.
  16. Dette folkens – dette er et sannhetsvitne på at Hverdagsmat er festmat!

Mors varme vintergryte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer