Monas Jædersylte havnet her på bloggen etter at en av mine følgere spurte om jeg hadde oppskrift på dette gode pålegget. Jeg gjorde noen søk i den store kloke boka – men fant ikke noe der. Så plutselig tikka det inn en melding om at Mona, svigermor til min bror, laget en utrolig god Jædersylte. Dette var rett før jul, og på lille julaften kom det et julekort som også inneholdt en julegave i form av oppskriften.
Jeg kunne godt ha delt denne oppskrifta uten å ha smakt på Monas Jædersylte, for jeg vet at hun en meget habil kokk. Jeg fikk imidlertid smake Monas Jædersylte 2. juledag,- for en god sylte!. Og du – dette er et pålegg som er utrolig godt, enkelt å lage, og basert på gode råvarer – dette anbefaler jeg virkelig at du prøver deg på.
Og du – når du først er inne her, så ta en tur innom nettbutikken her: www.steikegodmat.no/butikk. Her finner du masse gode råvarer, mye bra utstyr, og ikke minst mye fine gaveartikler.
Et av mine mål er at jeg gjennom denne bloggen skal få dere til å dele oppskrifter, nye som gamle, som fortjener å bli løftet opp og frem.
Geir Hartz Jørgensen

La oss få til en utstrakt deling av sånne oppskrifter som dette slik at de blir løftet opp og frem og ikke går i glemmeboka – de fortjener å bli brukt.
Steike god mat
Oppskrift/fremgangsmåte Monas Jædersylte
- 2 salte svineknoker
- 4 Lauvbærblad
- 1 gul løk i båter
- Timian etter smak. Hun sa 1 teskje, men jeg tror hun bruker mer…
- Godt med nellikspiker – Mona antydet 20+
- I den originale oppskriften stod det allehånde, men Mona bruker ikke det
- Hel sort pepper etter smak – Her tenker jeg at man gjerne kan bruke ristet sort pepper også…
- Vask knokene, del de litt opp, og legg de i kaseromme med kaldt van som dekker
- Ha i løk + kryddder
- Kok opp, og la småputre til kjøtte løsner fra benet – 2 timer +. Kraften siles og tas vare på
- Plukk av kjøtt og svor, og dette kjøres i food prosessor
- Spe blandingen med kraften fra kokingen til det blir en ganske løs masse. Skal være som en tykk suppe
- Ha blandingen i form – sett kaldt.
- Hvelves på fat for servering
- Serveres på godt brød, Rødbeter, sylteagurk, sennepssaus, karamellisert rødløk, ristet sort pepper er noen eksempler på godt følge til sylta,
Jeg har som sagt ikke rukket å lage denne selv enda, men det skal ikke gå lang tid før det skjer. Skal da prøve å finne litt mer ut av mengdene med krydder, og oppdatere oppskriften. Men som sagt – dette er et virkelig godt hjemmelaga pålegg.
Hei. Skal svoren og løken males sammen med kjøttet?
Hei.
Jeg oppfatter oppskriften fra Mona slik ja 🙂
Jeg svarte litt kjapt her – det er kjøtt og svor som skal kjøres i food prosessor – ikke løk. Men samtidig tror jeg ikke at den tar skade av litt løk sammen med kjøttet 🙂
Hei .Ikke rart at det brukes feks knoker til dette pålegget . Knokene er det muskler og sener som inneholder stivelse, også svoren + kraften fra bein, blir spennende
Denne Jædersylta kan anbefales – blir fast på menyen her 🙂
Jeg har sett oppskrifter med gelatin for å få det stivt, her ikke. Det er jo mye fett så det stivner kanskje av seg selv?
Det gjør det 🙂
Blir ikke dette veldig salt om man ikke vanner ut knokene først?
Det kjenner du på kokevannet tenker jeg – og hvis du syns vannet blir for salt er det bare å skifte vann/spe.
Knokene til Gilde mener jeg er lettsaltet
Kann den fryses
Jædersylte kan fryses
Ble veldig god for å si det mildt , samme måten som å bruke oksehaler , masse sener som gir stivelse. Fryser ned til julepålegg,,, nam nam , med rødbeter og sylteagurk
Takk for det – jeg er veldig fornøyd selv
Hei.
Prøver meg på denne i dag. Mye billigere enn å kjøpe 🙂
Spent på hva du synes – jeg synes dette blir et fantastisk pålegg! Og rimelig…
Skal all svoren brukes?
Jeg bruker all svoren ja – mye bindemiddel i den. Når det er sagt så tror jeg det går fint å kutte litt ned på den også, men det må man nesten bare prøve seg frem til 🙂