Hopp til innholdet

Monas Jædersylte

Monas Jædersylte

Monas Jædersylte havnet her på bloggen etter at en av mine følgere spurte om jeg hadde oppskrift på dette gode pålegget. Jeg gjorde noen søk i den store kloke boka – men fant ikke noe der. Så plutselig tikka det inn en melding om at Mona, svigermor til min bror, laget en utrolig god Jædersylte. Dette var rett før jul, og på lille julaften kom det et julekort som også inneholdt en julegave i form av oppskriften.

Jeg kunne godt ha delt denne oppskrifta uten å ha smakt på Monas Jædersylte, for jeg vet at hun en meget habil kokk. Jeg fikk imidlertid smake Monas Jædersylte 2. juledag,- for en god sylte!. Og du – dette er et pålegg som er utrolig godt, enkelt å lage, og basert på gode råvarer – dette anbefaler jeg virkelig at du prøver deg på.

Og du – når du først er inne her, så ta en tur innom nettbutikken her: www.steikegodmat.no/butikk. Her finner du masse gode råvarer, mye bra utstyr, og ikke minst mye fine gaveartikler.

Jeg har den ferdige sylten over på Weck glass – da oppbevares de helt tett, men i tillegg er glassene lekre å sette på bordet. Jeg bruker klassisk 290 ml eller 200 ml – du finner de her.

Et av mine mål er at jeg gjennom denne bloggen skal få dere til å dele oppskrifter, nye som gamle, som fortjener å bli løftet opp og frem.

Geir Hartz Jørgensen
Monas Jædersylte
Steike god julegave spør du meg 🙂

La oss få til en utstrakt deling av sånne oppskrifter som dette slik at de blir løftet opp og frem og ikke går i glemmeboka – de fortjener å bli brukt.

Steike god mat

Oppskrift/fremgangsmåte Monas Jædersylte

 • 2 salte svineknoker
 • 4 Lauvbærblad
 • 1 gul løk i båter
 • Timian etter smak. Hun sa 1 teskje, men jeg tror hun bruker mer…
 • Godt med nellikspiker – Mona antydet 20+
 • I den originale oppskriften stod det allehånde, men Mona bruker ikke det. Jeg bruker allehånde, og syns det blei veldig bra.
 • Hel sort pepper etter smak – Her tenker jeg at man gjerne kan bruke ristet sort pepper også…
 • Vask knokene, del de litt opp, og legg de i kaseromme med kaldt van som dekker
 • Ha i løk + kryddder
 • Kok opp, og la småputre til kjøtte løsner fra benet – 2 timer +. Kraften siles og tas vare på
 • Plukk av kjøtt og svor, og dette kjøres i food prosessor
 • Spe blandingen med kraften fra kokingen til det blir en ganske løs masse. Skal være som en litt tykk suppe.
 • Ha blandingen i form – sett kaldt.
 • Hvelves på fat for servering
 • Serveres på godt brød, Rødbeter, sylteagurk, sennepssaus, karamellisert rødløk, ristet sort pepper er noen eksempler på godt følge til sylta,

Jeg har laget denne flere ganger selv nå, og for et fantastisk pålegg. Erfaringen er at blandingen skal være veldig løs når man heller det i glass/bokser for nedkjøling før frys. Suppe er nok den beste beskrivelsen.


28 kommentarer til “Monas Jædersylte”

  1. Jeg svarte litt kjapt her – det er kjøtt og svor som skal kjøres i food prosessor – ikke løk. Men samtidig tror jeg ikke at den tar skade av litt løk sammen med kjøttet 🙂

  2. Hei .Ikke rart at det brukes feks knoker til dette pålegget . Knokene er det muskler og sener som inneholder stivelse, også svoren + kraften fra bein, blir spennende

 1. Jeg har sett oppskrifter med gelatin for å få det stivt, her ikke. Det er jo mye fett så det stivner kanskje av seg selv?

 2. Ble veldig god for å si det mildt , samme måten som å bruke oksehaler , masse sener som gir stivelse. Fryser ned til julepålegg,,, nam nam , med rødbeter og sylteagurk

  1. Jeg bruker all svoren ja – mye bindemiddel i den. Når det er sagt så tror jeg det går fint å kutte litt ned på den også, men det må man nesten bare prøve seg frem til 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer