Hopp til innholdet

Saftig og godt kalkunbryst

Saftig og godt kalkunbryst

Saftig og godt kalkunbryst gir seg ikke selv, men henger sammen med noen få og helt sentrale momenter: Steketermometer for perfekt steking, godt med krydder (kalkun smaker lite i seg selv), oppbinding av kjøttet, og bruning av kjøttet i stekepanne før det går i ovnen. Så enkelt vil du kanskje si,- og ja, hvis du følger denne oppskriften garanterer jeg det et saftig og godt kalkunbryst – og med en nydelig sjy.

Forresten – det er en ting til som er viktig for resultatet – du må øse sjyen i panna over kjøttet ofte under stekingen i ovnen.


Fremgangsmåte saftig og godt kalkunbryst

Det første du gjør er å binde opp kalkunbrystet. Bruk en tråd som e egnet til formålet, og bind det opp med løkker på tvers som du stremmer litt opp, og til slutt binder du det opp med et par tråder på langs. Ikke bind det kjempestramt, men slik at du ser at brystfileten blir mere rund stek, enn en flat brystfilet. Det gjør ingenting om du har litt salt og pepper inni køtet før du surrer opp.


Saftig og godt kalkunbryst

Nå skal du lage en krydderblanding som kalkunbrystet skal smøres med etter steking. Ha et par tre spiseskjeer med fersk timian, en spiseskje fersk rosmarin, 3 hvitløksfedd, et par tre gode klyper med maldonsalt, et par solide klyper med ristet sort pepper og et par tre spiseskjeer olivenoljhe i en morter. Alt dette moses sammen til det blir en lutt tykkflytende olje/krydderblanding. Juster med olje.Steking av kalkunbryst

Så varmer du opp en stekepanne – eller som her en oval roaster fra de buyer, og har i en spisekje smør, en spiseskje olje, et par hvitløksfedd og noen kvaster ferske urter. Stek det surra kalkunbrystet på alle kanter. Når det er stekt legger du kalkunbrystet med utsiden opp, og smøter det inn med krydder/oljeblandingen. Ha 2 dl vann i panna, sett inn steketermometer og sett det krydra bystet inn en ovn som er varmet opp til 150-150 grader.Nå gjør resten seg nesten selv – men ikke helt. Det er avgjørende viktig at kalkunbrystet øses under hele stekeprosessen – jeg vil neste si jo mere jo bedre. Men som et minimum bør du gjøre det hvert 10 minutt.


Når kalkunbrystet når 70 grader (steketermometeret må stå ca midt i) så skal brystet ut av ovnen med en gang. La det hvile i 15-20 minutter (dekk det gjerne til).

Saftig og godt kalkunbryst
Vel bekomme – saftig og godt kalkunbryst

I panna har du nå en sky som smaker veldig godt (hvis du har fulgt oppskriften til punkt og prikke). For å ferdigstille sausen anbefaler jeg å evt tilsette litt mer salt og litt sennep. Rør så inn litt sausebruning. Ikke ha i mer enn at du kjenner at smnaken nå setter seg, og du har en litt tykk sjy.

Kalkun serverer jeg gjerne med gode melne poteter, ristet rosenkål og bacon og waldorfsalat. Men prøv den gjerne med drue purre salat som følge også. Har også tro på Jamie Olivers roast potatoes (den må bare testes…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer