Hopp til innholdet

Steike god burger

Steike god burger

Steike god burger tenker jeg blir det når man har muligheten til å få kvernet kjøtt – aller helst kverne det selv. Og ikke minst hvis du kan bruke kjøtt fra storfe som har sett midnattssola slik som dette. Men så går jo ikke alltid det da, og da er kvernet kjøtt fra butikk et alternativ – eller en god kjøttdeig uten så mye tilsetning. Her har jeg brukt kjøtt fra en lokal grisebonde som også har litt storfe, og det er nå en liten historie rundt det.

Første gang jeg snakket med Arne (han er bonde et stykke utenfor Harstad) om å kjøpe storfekjøtt er noen år siden. Arne hadde sendt storfe til Horns slakteri i Lofoten, og kjøpte da tilbake en del kjøtt ferdig partert. Noe biffkjøtt, småsteik og ikke minst kvernet kjøttdeig. Vi satt og diskuterte en kasse med kjøtt til meg, og jeg var godt orientert om innhold og pris. Jeg slo imidlertid ikke til før Arne sa: Geir, tenk deg nå sjøl smaken av storfe som har beita i midnattssol... OK – jeg tar en kasse repliserte jeg. Og for ikke så lenge siden fikk jeg kjøpt en kasse på nytt – og jeg elsker å kunne kverne kjøttet selv til burger.

Her malte jeg opp bankekjøtt, og det kommer fra en stor muskel fra låret med reint kjøtt. Kjøttet er kanskje litt for magert for burger vil noen mene, men til gjengjeld fritt for ben og sener. Bankekjøtt er velegnet til koke- og grytekjøtt, men også til produksjon av karbonadedeig. Mange vil som nevnt foretrekke kjøtt med litt mer fett, men tanken her var å lage en steike god burger som er litt magrere, og som smaker godt. Det kan jeg love at den gjorde. Denne ble jo servert med friterte søtpotetfries, så kanskje greit at den var litt magrere…

Ingredienser steike god burger

  • Ca 600 gram kjøtt av storfe – gjerne kjøtt med litt fett
  • 1 liten rødløk hakket
  • Salt
  • Ristet sort pepper
  • Smør til steking

Tilbehør

Jeg digger burger med tilbehør som jeg lager selv, og her laget jeg 2 varianter. En med Coleslaw, og en med guacamole. Så vil sikkert noen like å ha på annet fyll – her liker vi de uten så mye annet når vi bruker coleslaw og guacamole. Til begge burgerne serverte jeg søtpotetfries, og brukte hjemmelaga hamburgerbrød.

  • Oppskrift på steike god coleslaw
  • Oppskrift på verdens beste guacamole
  • Oppskrift på godt hamburgerbrød
  • Søtpotetfries lager jeg som følger. Søtpoteten kuttes opp i staver på litt under en cm tykkelse. De friteres i olje som har ca 180 grader til du ser at de har blitt litt større, og fått farge. Prøvesmak gjerne. Ta de opp med hullsleiv, legg de på kjøkkenpapir og strø over maldonsalt umiddelbart. Jeg har laget søtpotetfries på utallige måter. For meg er det bare en måte som fungerer – men dette lager du selvsagt slik du vil ha de.

Forberedelser og tilberedning steike god burger

Start med å dele kjøttet opp i skiver/biter som du vet går inn i kjøttkverna. Krydre de godt med salt og pepper, og legg de på et fat i kjøleskapet for å trekke smak. La de gjerne ligge på kjøl noen timer – hvis du kan. Ta de ut, og kverne de en gang i kjøttkvernen. Så reagerer kanskje noen på det jeg gjør nå, men jeg syns det blei steike godt for å sette litt ekstra smak på det magre kjøttet. Jeg hadde i passe finhakket rødløk – ca 2/3 liten rødløk. Dette vendes forsiktig inn i det kverna kjøttet (kun forsiktig og for hånd). Form kjøttmassen til en passe tykk pølse (dimensjonen du ønsker på burgeren) – nok en gang uten å presse hardt. Rull dette i plastfolie, og legg hele pølsa i kjøleskapet.


Når du så skal tilberede burgeren så tar du kjøttpølsen ut av kjøleskapet og delen den i passe tykke skiver – med plasten på! Her må du ha en tynn og skarp kniv. Legg burgerne på et fat, ta av plasten rundt, og forme de til fine burgere. Krydre gjerne med litt ekstra salt før du lar de gå i pannen, som skal være god og varm. Stek de et par minutt på hver side, skru ned varmen og etterstek til de er slik du vil ha de, men husk: De skal stekes akkurat lite nok slik at de fortsatt er saftig, så bare noen få minutter til så er de ferdig.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer