Hopp til innholdet

Saftig og god burger

Saftig og god burger

Saftig og god burger fortjener virkelig navnet – Den er utrolig smaksrik, og skikkelig juicy. Smaken kommer mye fra at det i oppskriften er blandet inn røkt bacon, men i tillegg har jeg her lagt inn en mos av løk, tomat, sylteagurk, chili og urter. i Oppskriften her ble kombinasjonen av dette, toppingen/salsaen og oppblåste poteter rett og slett til en av de beste burgerne jeg har spist.

Burgeren ble laget av kalvekjøttdeig og hakket røkt bacon fra Ottestad gård i Kvæfjord Kommune rett utenfor Harstad. Løken er fra Elde gård – også de i Kvæfjord. Jeg nok over snittet opptar av lokale og kortreiste råvarer, og tenker at det alltid løfter kvaliteten for meg. Bruk gjerne matfra.no for å bestille råvarer fra det ganske land.

Ingredienser til saftig og god burger (ca 7 burgere a 200 gram)

  • 1 kg kalvelkjøttdeig
  • 250 gram røkt bacon (her må man tilpasse litt etter hvor mye røyksmak baconet gir. Det jeg brukte var det ganske mye røyksmak av, og da var 250 gram maks av hva som jeg syns er bra). Men det gir en herlig smak til burgeren da…
  • 25 gram salt (2,5% av kjøttmengden)
  • Ristet sort pepper
  • 2 egg
  • 12 skiver sylteagurk
  • 1 skåldet tomat
  • 1 1/2 gul løk
  • 1 rød chuli
  • 1 ss saft av sylteagurk
  • 1 liten potte kruspersille
  • 1 liten potte oregano
  • Mine kjempegode hamburgerbrød
  • Min kjempegode sylta rødløk
  • Mine supergode oppblåste poteter
  • Salsa/topping til burgeren – eller Funslaw som jeg har valgt å kalle det – ingredienser og oppskrift følger litt lengre ned.


Fremgangsmåte mos til burgeren

Her ser du bildene av fremgangsmåten for å lage mosen som skal sette smak på burgeren. Dette er nærmere forklart i fremgangsmåten under


Topping/salsa – eller Funslaw som jeg har kalt denne…

  • 1/4 gul løk – finhakket
  • 1 1/2 skåldet tomat uten innmaten finhakkes
  • 1/2 chili uten frø finhakkes
  • Litt finhakket persille
  • Litt finhakket oregano
  • 3 ss finhakket mango
  • Litt hodekål finsnittet og delt i små strimler – ca 3-4 ss
  • Maldonsalt
  • Ristet sort pepper
  • Saft 1/4 – 1/2 sitron (smak til)
  • 3 – 4 ss Creme fraiche

Alle ingrediensene blandes, Smak til med sitron og salt/pepper. Du har en veldig bra topping til denne saftige og smakfulle burgere,


Fremgangsmåte saftig og god burger

  • Ha kjøttdeig og hakka røkt bacon i bollen til mikseren. Bruk K-spaden og blande deigen mens du har i saltet. Ikke elt til deigen blir seig, men den skal samle seg litt.
  • Så brukte jeg minihakkeren til stavmikseren for å mose godt: 12 skiver sylteagurk, 1 skåldet tomat hvor innmaten er tatt ut og 1 1/2 medium stor gul løk)
  • Når dette er blitt en mos hakket jeg inn 1 chili som var delt i biter. Ikke hakk for lenge da du skal se chilibitene i burgeren etterpå. Så har du i 1 ss saft av sylteagurken, samt kruspersille og oregano grovhakket. Kjør dette i hackeren til urtene er finhakket.
  • Mosen kjøres så inn i kjøttblandingen sammen med 2 egg. La det blandes godt – dette kan du gjerne gjøre for hånd.
  • Sett farsen i kjøleskap i en time eller tre før du skal lage burgerne.

Tilberedning og ferdigstilling av burgeren

  • Mål mengden på farsen og del i det antallet burgere og den størrelsen du vil ha. Jeg fikk 7 burgere a 200 gram av denne oppskriften.
  • Form burgeren til en tykkelse på ca 2 cm og som en flat Burger
  • Stek i smør/olje på litt god varme til du får fin farge på den, vend og stek andre siden til du har god farge. Sett ned temperaturen og etterstek i ca 3 minutter på hver side. Etterstekingen må man selvsagt tilpasse til hvordan man liker burgeren stekt.
  • Anrett burgeren i Brødet, ha ca 1 ss stekesjy over Burgeren, Ha på litt Funslaw, og syltet rødløk. Ha oppblåste poteter ved siden. Bon apetitt – nyt et helt utrolig godt burgermåltid..

Et godt råd: Hvis du, som meg, lager så mye at du må fryse noen burgere, så legg de du har til overs på et fat ustekt og sett de i fryseren. Når de er fryst inn så vakuum pakker du de.

Geir Hartz Jørgensen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer