Hopp til innholdet

Morter – en nødvendighet på kjøkkenet

Morter - en nødvendighet på kjøkkenet

Morter – en nødvendighet på kjøkkenet er virkelig sant. Jeg klarer meg i alle fall ikke uten. Og for meg har det vært viktig å få en litt stor og solid morter. Dette for at jeg ønsker en morter som kan ta mye i en operasjon, men også for at den skal stå stødig. Og ja – jeg snakker en solid morter i stein.

Å bruke morter for tilberedning av gode tilbehør av mat gir ikke bare et godt resultat – det er også god mentalhygiene. Man blir stående en liten stund og bruke litt fysisk styrke for å bearbeide råvarene – enten med direkte knusing eller mere sirkulære bevegelser. Begge deler gjør på en måte at du får ut litt frustrasjon av kroppen – en hyggelig bieffekt :-). Men viktigst av alt selvsagt at du får et fantastisk resultat.

Hvorfor morter?.

En morter kan brukes til mye innen matlaging – her skal jeg nøye meg med noen ting som jeg bruker den til. Ja ikke bare bruker – jeg kan simpelthen ikke klare meg uten. Men i tillegg til å lage tilbehøret i morteren, så kan du i en del tilfeller også gjerne servere det i den – et kult element på bordet. Ut fra dette mener jeg trygt å kunne hevde at:

Morter – en nødvendighet på kjøkkenet!

Guacamole

Guacamole

Guacamole er helt fantastisk tilbehør til en rekke matretter. Jeg bruker det som tilbehør til pizza av og til, elsker det til en god burger – for ikke å snakke om Taco – og flere fiske og kjøtt retter – bare for å nevne noe. Her er det som du sikker skjønner bare fantasien som setter begrensningen – og selvsagt smaksettingen av retten forøvrig. Og når du en gang har prøvd Guacamole slik jeg og Trond Moi lager den – da vil du aldri ha annen Guacamole.

Jeg må lage dobbel porsjon hver gang – så spiser jeg den ene med skje…

Tilbakemelding fra en følger

Tilberedt i morter så får du en litt rustikk konsistens naturligvis, og smakene sammen med dette gjør at den blir helt fantastisk. Oppskriften på Guacamole slik jeg og Moi lager den finner du her.

Ristet sort pepper


Ristet sort pepper er det ene krydderet på kjøkkenet som jeg rett og slett ikke klarer meg uten. Når du lager ristet sort pepper så har man hel pepper i en god og varm stekepanne. Her ristes den til det ryker godt av banen, og til pepperkornene lett lar seg knuse mellom 2 fingre, eller med en finger mot benkeplaten. Pepperen får en mere nøtteaktig smak, og noe av den strenge smaken avrundes. Tro meg – hvis du prøver så vil du skjønne hva jeg mener, og den siste behandlingen med å knuse de rista pepperkornene med sirkulære bevegelser er den eneste måten å gjøre det på. Oppskriften finner du via linken her: Ristet sort pepper. Og som en bonus – hver gang du åpner glasset og lukter – det er en liten julaften hver gang.

Pesto i morter


Pesto får, på samme måte som Guacamole, en helt annen og mye bedre konsistens når den er laget i morter. Og min erfaring med Pesto laget i morter er at det faller veldig godt i smak hos alle gjester – ja sågar er det noen som bare vil spise også den direkte med skje. Også pestoen kan du selvsagt servere rett i morteren, men jeg syns ofte at mengden blir så liten at jeg velger et glass, eller en skål, istedenfor. Bearbeiding i morter gjør at smakene i den enkelte råvare beholdes bedre, og sammen med teksturen får du et utrolig fint smaksbilde. Og hvis du etter dette har lyst til å prøve minn oppskrift: Trykk på denne linken: Pesto i morter.

Morter – en nødvendighet på kjøkkenet – andre forhold

Over har jeg jo gitt 3 av de kanskje mest innlysende bruksområdene, men det er naturligvis mange flere. Jeg bruker morteren til å knuse tørka urter hvis jeg skal lage mat hvor jeg bruker det. Jeg bruker den til å knuse ferske urter, hvitløk, litt rista sort pepper, salt og olivenolje som dressing til mat. Jeg knuser krydderblandingen til pølsene i den – og sånn kan jeg fortsette.

For meg så er det viktig at morteren er tung for at den står godt. Videre er det viktig med tyngde i den man knuser med slik at mye av jobben gjøres av morteren selv. Morteren jeg har hjemme er stor – og det kjenner jeg er lurt da jeg ofte lager store porsjoner av pesto, guacamole og ristet sort pepper. For meg har det vært viktig at morteren har avrunda kaner i bunn da det fungerer best når man ikke moser med slag, men med mere sirkulære bevegelser. Denne morteren er av typen som jeg bruker – en her finner du det du liker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer