Hopp til innholdet

Kalkun litt lettere og sunnere

Kalkun litt lettere og sunnere

Kalkun litt lettere og sunnere ble til i forbindelse med nyttårsaften 2021. Jeg jobber litt nå med å forsøke å lage en del tradisjonelle matretter i litt lettere utgaver – og så har jo du og jeg i tillegg muligheten til å gjøre de enda lettere selv. Hvis jeg i en oppskrift bruker litt smør/olje for steking, så kan det selvsagt erstattes med bare olje, eller så kan det jo også være en del som vil velge å steke det under grill i komfyren. Her kan vi altså ta den enda noen hakk om vi vil. Kalkun er populært hjemme hos oss på nyttårsaften, og her valgte vi lettere tilbehør enn det tradisjonelle, samt en appelsinsaus som følge – resultatet? En kjempegod nyttårsmiddag som virkelig kan anbefales hele året.

Som forrett denne nyttårsaften brukte vi en sunn og veldig god rett på skrei som virkelig kan anbefales – les mer her: Forrett med skreiloin

Og så er det jo slik at denne konkrete nyttårsmiddagen hos oss ble laget på en kalkunfilet (les mer om kalkun her) som var på drøye 2 kg. Den ble nyttårsmiddag for 4 voksne, restemiddag og 2 middager med kalkunsmørbrød for 2 voksne. Med andre ord middag for 10 personer av en filet til 129,- kiloen. Det sier i alle fall jeg meg fornøyd med. Kalkunrester bruker jeg gjerne på pizza også etter nyttår – se Pizza med kalkun, epler og nøtter, jeg har brukt de i steambuns – se Kalkun i steam buns, eller som i år som kalkunsmørbrød.Kyllingkraft.

Normalt ville jeg brukt kraften fra stekingen av kalkunbrystet (fileten), men her valgte jeg å koke en kraft på kyllingfilet. Dels fordi det gjorde det enklere for meg når maten skulle ferdigstilles/serveres (og jeg ønsket å være mer med i selskapet), og dels for å sikre at jeg hadde nok kraft. Og for å si det slik – sausen ble så god at en av gjestene truet med å drikke resten av glass… Se fremgangsmåte etter bildene under…Jeg gjorde denne kokingen av kraft relativt enkel:

 • Del opp 2 kyllingfileter i passe store stykker
 • Brun disse i en god og varm stekepanne med litt smør og olje sammen med 1 stor gul løk i båter
 • Krydre med salt og ristet sort pepper
 • Stek til kylling og løk har fått fin farge av karamelliseringen
 • Kok ut stekepannen med vann – sørg for å få løst opp alt i pannen slik at smakene kommer frem
 • Ha alt over i en kasserolle – alt skal være dekket av vann
 • Kok på lav varme og med lokk i ca 40 minutter.
 • Sil kraften, og reduser litt – du har nå en smaksrik kraft
 • Denne kraften bruker du senere i sausen


Ingredienser kalkun litt lettere og sunnere

 • kalkunfilet – her ca 2,3 kg
 • 1 pose grønn rosenkål
 • 1 pose rød rosenkål
 • 1 pose småpotet
 • Litt ferske urter til bruk under steking – her brukte jeg timian, rosmarin og persille
 • Hvitløk


Fremgangsmåte kalkun litt lettere og sunnere

Dagen før

 • Dagen før måltidet (jeg liker det slik – du får mer smak) gnir du inn godt med salt og ristet sort pepper på kalkunbrystet i tillegg til litt sterk sennep.
 • Legg fileten over i en vakuumpose, og fordel et par spiseskjeer Balsamicoeddik i posen sammen med noen kvaster timian, og gjerne et hvitløksfedd eller tre. La ligge i kjøleskap til neste dag

Dagen etter

 • Ca 5-7 timer før middag starter du forberedelsene (ta ut fileten en time før dette igjen slik at den er temperert-
 • Stek kalkunfileten i en stekepanne (her kan du gjerne bruke bare olje, – jeg brukte 50/50 smør/olje, men veldig lite). Stek fileten slik at du får fin farge rundt det hele
 • Legg fileten over i en ildfast form, og sett inn steketermometer. Fileten settes inn i forvarmet ovn, 60 grader
 • La den stå og godgjøre seg gjerne 3-5 timer, og gå så opp til 100 grader et par timer før du avslutter med 150 grader til den er løftet til kjernetemperatur. Tiden her kan som du skjønner variere mye – og dette må du tilpasse litt selv til din kjøreplan. Jeg brukte 7-8 timer på hele denne prosessen – men den kan gjerne kuttes ned til 4 om du vil.
 • Jeg steker kalkunen til den oppnår 70 grader – og da tar jeg den ut umiddelbart. Jeg ser at noen vil ha den på 65, og dette er naturligvis smak og behag – hos oss får vi god og saftig kalkun på 70

Ferdigstilling av måltidet

 • Så er det tilbehøret da…
 • Vask småpotetene godt (skallet på), og tørk de i et kjøkkenhåndkle
 • Rosenkålen renskes, deles i 2, og has i kokende vann i ca 1 min – ha den så rask over i iskaldt rennende vann
 • Sausen lager du med å ha 1-2 dl appelsinjuice i en varm panne – la appelsinjuicen koke opp og koke rundt 10 minutter. Ha så i kraften, og la dette koke inn/redusere litt. Smak til med salt, ristet sort pepper, 1 ts sterk sennep og 1-2 ss soyasaus (her må du smake til …). Denne appelsinsausen kan gjerne tykkes med litt maisenna brun sausejevning. Dette er en utrolig lett og god smaksrik saus som oppleves frisk og har lite fett hvis oppskriften er fulgt.
 • Ca 15 minutter før du anser at kalkunen er ferdig har du potetene over i formen hvor du steker kalkunen. Nå kan du gjerne skru opp varmen til 175 grader. Når kalkunen er ferdig tas den ut, pakkes inn i aluminiumsfolie for 15 min hvile. Hell gjerne sjyen over i sausen, men la det være litt igjen i bunnen av formen for å sette smak på grønnsakene.
 • Skru opp temperaturen i ovnen til 225 grader, og ha inn de halve rosenkplene. Vend poteter og rosenkål forsiktig innimellom, og la steke til potetene er møre. Som et alternativ kan du riste rosenkålen i en stekepanne i litt olje
 • Når potene er møre krydrer du grønnsakene med maldonsalt – og evt litt ristet sort pepper.
 • Skjær kalkunfilet i tynne skiver, og anrett med poteter, rosenkål og saus – Strø litt fersk persille over potetene, og gjerne litt timian over det øvrige
 • Bon apetitt
Kalkun litt lettere og sunnere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer