Hopp til innholdet

Lammecarré grillet på einer

lammecarré grillet på einer

Lammecarré grillet på einer tror jeg kanskje skal få være min absolutt beste rett på grillen – så langt iallfall. Retten ble til etter et matkurs hos Arne Brimi på Vianvang, men jeg laget min egen vri for å oppnå samme effekt som det han fikk til. Arne bant opp lammecarré på einer som han igjen satte fast i noen bjørkepinner som stor ned i en sånn storkjøkkengryte (kjempediger), og så satte han hele denne på bålet. Jeg utviklet denne for bruk i grill – men når jeg laget denne for å skrive oppskriften gjorde jeg det samme ute i min vedfyrte pizzaovn.

Poenget her et at låmmecarréen ferdigstilles sammen med einer for å få en aning røyksmak samtidig som kjøttet løftes opp til rett kjernetemperatur. Komplisert tenker du kanskje – absolutt ikke!. Det eneste du trenger er en grill og så noen få einevister fra skogen…. Også en god lammecarré selvsagt.

Litt mer om råvarene og noen bruksområder

Lammecarré er en del av ryggen på lammet, og jeg syns den er kanskje den aller beste delen av lammet. Kjøttet er veldig mørt hvis det behandles riktig, og ikke minst er det smaksrikt. Lammecarréen deles opp mellom hvert ribbein slik at du får en skive med et bein til. Her kjøpte jeg en pakke med 2 stk i – den veide til sammen 1,6 kg. I utgangspunktet kan et slikt stykke rekke til 4 personer – 2 skiver pr pers. Nå var det så lenge siden at vi spiste 3/4 skiver – og Herman (hunden) var veldig fornøyd med restematen….

Vil du se på andre oppskrifter med lammekjøtt – sjekk ut disse:

Og du – jeg bruker ristet sort pepper når jeg lager mat – hvis du ikke har prøvd det enda – prøv det nå, og oppskriften finner du her: Ristet sort pepper.

Ingredienser – 4 personer  • Lammecarré – jeg syns du bør ha ca 800 gram til 4 personer, men mange vil sette pris på litt mer. Dette vurderer du selvsagt selv – råvaren er dyr….
  • 3-4 store gulrøtter
  • 1 pk fersk rosenkål
  • Noen ferske einekvister fra skogen
  • Fersk rosmarin
  • Maldonsalt
  • Ristet sort pepper
  • Sist men ikke minst poteter, her brukte jeg rask enkel og supergod stekt potet, men du kan selvsagt gå for mine favoritt stekte poteteter

Fremgangsmåte lammecarré grillet på einer

Lammecarré er en flott råvare å arbeide med – den trenger lite jobb før tilberedning. Jeg snitter fettsiden med en skarp kniv – men ikke gjennom til kjøttet. Så krydrer jeg kjøttet med Maldonsalt, ristet sort pepper og fersk hakket rosmarin. Kjøttet settes på kjøl for å treke smak – gjerne et par timer før tilberedning.

Skrell og vask gulrot, og kutt den i små staver, og legg den i vann frem til tilberedning. Skjær av nerkant av rosenkålen, rensk av de ytterste bladene, del den i 2, og ha på et glass – sett på kjøl sammen med gulrota.

Hvis du ikke allerede har gjort det – ut i skogen og kutt noen få einekvister.Steking/karamellisering av lammecarre grillet på einer

Så er vi kommet til tilberedelsen – etter at lammekjøttet har trukket smak. La det få hvile på kjøkkenbenken for å tempereres før du begynner. Ha smør i ei steikepanne, og la det bli nøttebrunt på litt god varme. Stek lammecarréen på alle sider – jeg har forsøkt å vise dette på bildene under.

Jeg forutsetter i oppskriften at du nå har tenkt på tilberedning av poteter ut fra type/oppskrift som du har valgt. Jeg hadde her kokt potetene som skulle brukes i rask enkel og supergod stekt potet.Nå er det klart for å steke lammecarréen videre i stekeovnen slkk at den kun har igjen å ferdigstilles i grillen med einer. Jeg har her kuttet 1 stor sjalottløk og en stor gulrot i biter som legges i en ildfast form sammen med litt smør. Stekepanna kokes ut med litt vann, og sjyen has i den ildfaste formen. Legg i lammecarréen, sett i steketermometer. Stekes på 175 grader til det har 62 grader i kjernetemperatur. Da tar du det ut.Når kjøttet er ferdig i ovnen siler du sjyen over i en kaserolle og smaksetter den slik du ønsker. Jeg hadde i litt Maldonsalt, litt soyasaus, en teskje sennep og litt rødvinseddik (men pass på – bare litt). Jeg jevnet sausen med litt maisenna sausejevner, og lot den stå til ferdigstilling. Gulrøttene kokr jeg opp, og lar de koke 3-4 minutter – sil av vann og kjøl ned.

Selve ferdigstillinga kommer etter disee bildene…Ferdigstilling av retten

Grillen varmes godt opp (eller en vedfyrt pizza/bakeovn som jeg brukte denne gangen. Når jeg bruker den vedfyrte pizzaovnen så har jeg et rundt brett som jeg i tillegg lager et bål i, og når det har blitt til glør så setter jeg en rist oppå – resten er ganske likt…

Grillen fyres opp til den har fått god varme. Legg einekvistene på risten, og legg lammecarréen på den risten som er høyere (der hvor du normalt plasserer det du har stekt for å holde det varmt. Legg igjen lokket, skru ned varmen til medium, og la det ligge der i ca 10 minutter. Det vil ryke sjukt mye av grillen i en periode – men det skal det. Hvis di får for mye flammer for du lette litt forsiktig på lokket og lukke gjen for å slukke de verste flammene.

Når kjøttet har fått sine 10 minutter tar du det inn, og lar det hvile mens du gjør resten.

Sett en god stekepanne på god varme, og ha i litt smør når den har fått god temperatur. Stek de råe halve rosenkålene til de får god farge. Hell vannet av gulrøttene, og ha de i stekepanna. La alt få god varme, og smaksett med Maldonsalt. Grønnsakene skal være al dente. Varm opp sausen, og anrett.

Bon apetitt!

lammecarré grillet på einer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer