Hopp til innholdet

Hverdagsmat er festmat

Hverdagsmat er festmat

Hverdagsmat er festmat har fra starten av Steike god mat vært mitt mantra. Men hva legger jeg nå egentlig i det? Det kan utvilsomt legges litt ulike tolkninger i mantraet – og det gjør jeg selv også. Det skal jeg komme litt nærmere inn på i dette innlegget. Som bildet over viser så kan det være å ta vare på det gamle kjøkkenbordet etter mamma, og dekke litt opp på det. Det kan være å ha på hakket gressløk. Et glass god vin som følge. På en onsdag så gjorde dette at Hverdagsmat er festmat – men først:

Det er flest hverdager

Det er vel liten tvil om at et vanlig år består av flest hverdager – og da tenker jeg at hvis man ikke liker hverdagene så er det jo i utgangspunktet et lite slit da.. Og for all del – jeg skjønner at det er det for noen.. Nå skal ikke dette bli noen form for livsvisdom, men jeg mener det helt oppriktig. Jeg elsker hverdagene. Akkurat det gir meg følelsen av å være heldig på den ene siden – men like mye takknemlig for at Lene som jeg deler livet med har det på samme måten. Så føler jeg også at vi begge i tillegg til å være heldige – også har vært god på en del ting som gjør hverdagene fine. Men vi har også gjort noe stort da…

Livet i gave

For egen del kom dette med hverdagene veldig sterkt på meg for noen få år siden når jeg måtte ha et nytt nyre etter lengre tid med nyresvikt. Jeg var så heldig at alle som ble sjekket ut som donor – så var det match med alle – og valget falt på min Lene. Det er jo i og for seg grunn god nok til å feire sammen med henne hver dag det da – selv om vi selvsagt ikke er helt der. Men vi er veldig glad for at dette funka, og jeg velger å tro at det påvirker oss begge i hverdagen.

Det er rart med det. Når man kommer innenfor dørene på riksen for å få dette gjort, så står det mange hverdager og venter liksom. Og i restitueringen etter transplantasjon så var det mange små steg som skulle tas – og som ble tatt. Transplantasjonen ble gjennomført, Riksen tok ut begge nyrene jeg hadde, så nå har jeg og Lene hver sitt av de to som hun hadde fra fødselen av. Jeg syns dette er smått fantastisk å tenke på, og her ser dere oss ikke lenge etter at inngrepet var utført. Jeg tror vi kan være enig i at Lene er en ekte helt – en skikkelig hverdagshelt❤Fra permen

Rikshospitalet gir ut en perm til alle transplanterte som heter «Veien videre» – og i den finner man alt mulig av informasjon rundt forhold som vil påvirke den nye hverdagen. Innimellom all informasjon så var det noen sider med et ordtak, et bilde eller kanskje et dikt. Jeg tenkte å dele med dere et om hverdager som stod i den permen – Privat huskeregel av Kolbein Falkeid. Det traff meg veldig der og da, og det treffer meg like godt den dag i dag.

PRIVAT HUSKEREGEL

Du skal ikke klistre fine øyeblikk
opp på veggen i tankene
og forgylle dem med lengselen din.
Du skal kjøre spettet
hardt innunder arrete hverdager
og vippe dem opp.
En etter en.

Det er derfor
livet har deg på mannskapslista.


Jeg håper at denne korte delingen av noen hverdager hos oss var greit – nå skal jeg prøve å pense meg over på det som var hovedtemaet for innlegget.

Hva betyr hverdagsmat er festmat for meg?

Som jeg innledet med så ligger det noen rom for tolkninger i dette begrepet. En av de er at vanlig hverdagskost faktisk er festmat. Selv om jeg virkelig nyter besøk på flotte restauranter, så tenker jeg at den virkelige festmaten består mye av hverdagskost. Jeg har vokst opp i et hjem hvor det ble laget utrolig mye god mat på hverdagene, og i min verden så er hjemmelaga kjøttkaker, hjemmelaga fiskekaker, plukkfisk, svinesteik – og mye mer – skikkelig festmat i hverdagen. Hjemme hos meg og Lene så tar vi oss ofte i å kjenne på følelsen av hvor gode akkurat disse måltidene er. Det er faktisk blitt slik at vi kanskje er for lite flink til å spise ute – og det er kanskje litt synd for at hvis man gjør det på en hverdag så støtter det jo godt opp om begrepet :-).

En annen betydning av hverdagsmat er festmat er å gjøre litt ekstra i hverdagen. Litt ekstra kan noen ganger bare være å:

 • ha ristet sort pepper på skinkesteika på brødskiva (hvis du ikke har prøvd ristet sort pepper – gjør det!)
 • strø litt fersk hakket gressløk på plukkfisken
 • lage sylta rødløk til hamburgeren du kjøpte på Rema
 • lage hamburgeren selv
 • ta opp hamburgerbrød som du har laga selv til burgeren fra Rema
 • ha litt hjemmelaget pesto på en Grandiosa – OK jeg må bare innrømme at Grandiosa kjøper jeg ikke, men jeg er helt sikker på at en hjemmelaga pesto vil løfte den
 • Lage potetpureen selv

Noen eksempler på noe mat som for meg gir mening til Hverdagsmat er festmat. Alle disse er under halvtimen i tilberedelse.Men hva mer..

Lista kan jeg lage veldig mye lengre – men dere skjønner poenget? Fra barndommen av så kan jeg huske at det var helt vanlig med dessert etter middagen i uka – tenk det… Altså dessert etter kjøttkakene på tirsdag vil jo bidra til at hverdagsmat er festmat eller? Jeg tenker at dessert virkelig er å pimpe hverdagsmaten til nye høyder!

Jeg fikser dårlig prosessert ferdigmat, og ønsker ikke å bruke det i det hele tatt. Hjemme hos oss så ønsker vi å bruke gode og sunne råvarer, og jeg liker å lage det meste fra bunnen av. Jeg skjønner at det for mange kan være litt mye forlangt, men som i listen over – lag litt pesto da, litt syltet rødløk osv. Begynn med det – og da tenker jeg faktisk at en Grandiosa med hjemmelaga pesto kommer inn under begrepet. Så tror jeg at når man har gjort dette over tid så ser man at det å lage hverdagsmiddagen fra bunnen av slet ikke er komplisert – og ei heller dyrt. Derimot så er det skikkelig livskvalitet.

Så syns jeg vi skal heie på alle de av oss som gjør litt, eller mye, på egenhånd hjemme. Det å lage om så bare litt fra bunnen av er med på å gjøre hverdagsmat til festmat. Og for å heie på oss selv så har jeg utvikla et eget forkle med teksten:

Æ lage

Steike god mat

Min tanke med dette er at vi alle kan ta på oss et forkle i hverdagen når vi lager mat – og denne påskriften er et ekte klapp på skuldra til alle som lager mat. Forkleet kan du lese mer om her.

Sosiale medier

Jeg bruker #hverdagsmaterfestmat i det meste av det jeg legger ut på sosiale medier – og på Instagram er dette er egen tagg som jeg håper at vi etter hvert er mange som bruker. Nettopp for å vise for hele omverden at Hverdagsmat er festmat. Sjekk ut denne på Instagram her.

Takk for at du leste dette innlegget – litt personlig i deler av det kanskje, men det er nå slik jeg er. Håper at også du liker tanken med at: Hverdagsmat er festmat.

2 kommentarer til “Hverdagsmat er festmat”

 1. Leste dette både alvorlige og positive innlegget med stor interesse.

  Håper å kunne motta mat-nyhetsbrevet ditt, ettersom matlaging skal oppgraderes her i huset☺️

  1. Hei, og takk for gode ord. Jeg anbefaler deg å følge Steike god mat på følgende kanaler (nyhetsbrevet er ikke helt oppe enda, men det kommer):
   Facebook siden: Steike god mat
   Facebook gruppen: Steike god mat
   Instagram: @Steikegod

   Ser frem til at du følger Steike god mat videre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer